ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаМінекономіки оприлюднило проєкт Національного плану з енергетики та клімату

Мінекономіки оприлюднило проєкт Національного плану з енергетики та клімату

Цей План є стратегічним документом, який спрямований на узгодження енергетичної та кліматичної політики для забезпечення сталого розвитку та відновлення економіки України з 2025 до 2030 року
Міністерство економіки оприлюднило проєкт Національного плану з енергетики та клімату. Цей План є стратегічним документом, який спрямований на узгодження енергетичної та кліматичної політики для забезпечення сталого розвитку та відновлення економіки України з 2025 до 2030 року, пише "Україна Комунальна".
 
Подібні плани є вимогою до всіх країн-членів ЄС та договірних сторін Енергетичного Співтовариства.
 
Документ передбачає проведення ключових заходів у сфері енергетики та клімату, пов’язаних з п’ятьма вимірами Енергетичного Союзу.
 
Він включає план з декарбонізації:
  • скорочення викидів парникових газів на 65% порівняно з рівнем 1990 року;
  • кліматична нейтральність енергетичного сектору України до 2050 року;кліматична нейтральність (для економіки в цілому) до 2060-го року;
  • виведення з експлуатації вугільної генерації до 2035 року;скорочення викидів метану на 30% до 2030 року;
  • посилення адаптаційної спроможності та стійкості соціальних, економічних та екологічних систем до зміни клімату;
  • збільшення рівня застосування альтернативних видів палива (біопаливо або його сумішей) та електроенергії у транспортному секторі до 50 % до 2030 року.
Також розроблений план з досягнення енергоефективності, що передбачає споживання електроенергії у 2030 році, яке не повинне перевищувати 72 224 тис. тон нафтового еквіваленту, а кінцеве споживання енергії – 42 168 тис. тон нафтового еквіваленту. Сукупний обсяг заощадженої енергії при кінцевому використанні за 2021- 2030 роки повинен становити не менше 16 405 тис. тон нафтового еквіваленту.
 
Третій пункт плану - енергетична безпека, яка передбачатиме:
  • зниження рівня імпортозалежності до 33%;
  • поглиблення диверсифікації джерел і шляхів постачання енергоресурсів із третіх країн на рівні не більше 30% від одного постачальника та зменшення частки одного постачальника на ринку ядерного палива до 60%.
Четвертий пункт плану - внутрішній енергоринок: електроенергія та газ.
 
Плани заходів передбачатимуть інтегрованість енергосистеми України з країнами ENTSO-E на рівні 10% до 2030 року; інтеграцію ринку електроенергії та газу України з європейським ринком; вільні ціни на енергоносії для всіх споживачів із ефективними механізмами підтримки незахищених верств населення; забезпечення відсутності боргового навантаження на суб’єктів енергетичного ринку.
 

Також план передбачає впровадження "розумного обліку" електроенергії та "розумних мереж"; зменшення перерв у електропостачанні до 150 хвилин у міській місцевості та 300 хвилин у сільській місцевості (до 2050 року) та зниження технологічних втрат в мережах до 2030 року не менш як на 30%.  

 
Комментарии (0)