ГлавнаяНовости ЖКХОтопительный сезон 2023-2024На початок опалювального сезону борг держави з різниці в тарифах - 36 млрд грн

На початок опалювального сезону борг держави з різниці в тарифах - 36 млрд грн

На початок опалювального сезону 2023 року заборгованість держави з різниці в тарифах складала близько 36 млрд грн. За попередніми розрахунками, у наступному році різниця в тарифах перевищить 54 млрд грн
Міжгалузева асоціація "Укртеплокомуненерго" прогнозує, що в разі невирішення питання розрахунків заборгованість держави перед підприємствами галузі може зрости на початку 2024 року до 54 млрд грн, пише "Україна Комунальна".
 
Так, на початок опалювального сезону 2023 року заборгованість держави з різниці в тарифах складала близько 36 млрд грн. За попередніми розрахунками, у наступному році різниця в тарифах перевищить 54 млрд грн.
 
Економічна складова роботи теплопостачальних підприємств через невиконання державою зобов’язань щодо компенсації з різниці в тарифах на теплову енергію стрімко погіршується.
 
На ситуацію впливають неправомірні, на думку теплоенергетиків, дії з боку ГК "Нафтогаз Трейдинг" щодо стягнення з підприємств ТКЕ через судові позови заборгованості за спожитий природний газ, яка підлягає врегулюванню через відшкодування різниці в тарифах.
 
При цьому, тепловики продовжують оплачувати борги за природний газ, сформовані через невиконання державою своїх зобов’язань з компенсації різниці в тарифах.
 
Практично у всіх підприємств різниця в тарифах вже повністю перекриває борги за спожитий природний газ, і фактична переплата продовжує зростати. Це спричиняє утворення боргів перед постачальниками інших послуг: розподілу природного газу, електроенергії, водопостачання та водовідведення.
 

"Зважаючи на дію воєнного стану, розуміючи пріоритети фінансування та причини відсутності компенсації різниці в тарифах на теплову енергію до кінця 2023 року, пропонуємо при визначенні простроченого боргу за природний газ враховувати не профінансовану, але узгоджену згідно діючого законодавства різницю в тарифах як таку, що зменшує суму простроченої заборгованості. Якщо ж прострочена заборгованість за спожитий природний газ більша, то застосовувати механізм розподілу коштів 65/35 до кінця поточного та в наступному роках. Це єдине економічно виважене рішення, яке дозволить ТКЕ стабілізувати роботу під час проходження опалювального сезону в умовах воєнного стану", – говориться в повідомлені. 

 
Комментарии (0)