ГлавнаяНовости ЖКХГазоснабжение"Нафтогаз" закликає ЄС допомогти захистити ПСГ

"Нафтогаз" закликає ЄС допомогти захистити ПСГ

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" закликає Євросоюз допомогти захистити підземні газосховища від російських атак
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" закликає Євросоюз допомогти захистити підземні газосховища від російських атак, про це очільник "Нафтогазу" Олексій Чернишов розповів в інтерв’ю Financial Times.
 
"ЄС зацікавлений у захисті об'єктів зберігання, транспортування та видобутку, враховуючи, що газова інфраструктура України "добре інтегрована" в європейську енергетичну систему", - сказав він.
 
Чернишов заявив, що газосховища на заході України кілька разів зазнавали нападів протягом останніх місяців, однак були пошкоджені лише наземні об'єкти.
 
Підземні сховища, які знаходяться на глибині до 3 км під землею, не постраждали.
 
"Технологічно ми готові, нам вдалося відремонтувати пошкоджене наземне обладнання, ми виконуємо свої зобов'язання", – сказав він.
 
За словами Чернишова, американська допомога дозволить зміцнити обороноздатність України, але для подальшого захисту інфраструктури та активів "потрібна дуже велика кількість засобів протиповітряної оборони".
 
"Ми можемо опинитися в ситуації, коли нам все одно знадобиться більше засобів протиповітряної оборони навіть після отримання допомоги від США, і країни ЄС, звичайно, повинні відігравати вирішальну роль у наданні цієї допомоги", – додав він.
 
Чернишов зазначив, що минулого року українські підземні газові сховища відіграли важливу роль в енергетичній безпеці ЄС.
 
"Вони дали можливість європейським країнам утриматися від надмірного відбору газу з власних резервів. Попри ризики, пов'язані з російським вторгненням, Україна стала альтернативою для зберігання газу. Це частково стало можливим завдяки низьким тарифам на зберігання та відсутності митних зборів, що дозволяє легко реімпортувати газ до ЄС", - сказав він.
 
За словами Чернишова, європейці зацікавлені використовувати українські ПСГ й цього року.
 

При цьому "Нафтогаз" має на меті збільшити обсяги європейського природного газу, що зберігається в Україні, з 2,5 млрд кубометрів минулого року до 4 млрд цієї зими. 

 
Комментарии (0)