ГлавнаяНовости ЖКХОтопительный сезон 2024-2025"Нафтогаз" закликає тепловиків підписувати договори на постачання газу

"Нафтогаз" закликає тепловиків підписувати договори на постачання газу

НАК "Нафтогаз України" закликає підприємства теплокомуненерго підписати договори з компанією "Нафтогаз Трейдинг" на постачання газу
НАК "Нафтогаз України" закликає підприємства теплокомуненерго підписати договори з компанією "Нафтогаз Трейдинг" на постачання газу, про це повідомила пресслужба компанії, пише "Україна Комунальна".
 
"Наразі підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) необхідно підписати відповідні договори з "Нафтогаз Трейдинг", – йдеться у повідомленні "Нафтогазу".
 
Підприємства ТКЕ, які не мають заборгованості за отриманий газ, необхідно надати до "Нафтогазу" мінімальний пакет документів, вказаних на офіційному сайті.
 
Ті підприємства теплокомуненерго, які мають заборгованість та повинні відкрити рахунки у Держказначействі, мають надіслати повний пакет документів, зокрема, угоду про договірне перерахування коштів у Держказначейство.
 
Нагадаємо, Міжгалузева Асоціація «Укртеплокомуненерго» просить уряд негайно втрутитись у ситуацію та внести зміни у постанову КМУ № 896 від 22 серпня 2023 року.
 
Так, Урядовою постановою передбачено механізм перерахування з поточних рахунків підприємств ТКЕ, відкритих в банківських установах, коштів за спожиту теплову енергію отриманих від клієнтів, на рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби України для подальшого розщеплення. 
 
Але, станом на 1 вересня 2023 року, з якого починають діяти нові умови постачання природного газу, не розроблені та не укладені договори між комерційними банками та тепловиками, які б забезпечили відповідне перерахування коштів. 
 
"Відсутність договорів може повністю зупинити процес підготовки до опалювального сезону та закупівлю газу для гарячого водопостачання міст України", - вважають в асоціації. 
 
Деякі підприємства ТКЕ вже почали отримувати повідомлення від облгазів про припинення постачання природного газу у зв’язку з відсутністю процедури укладення договорів з комерційними банками, яку мав розробити уряд. 
 
Своєю чергою, з 1 вересня, оператори газорозподільних систем розпочали припинення постачання газу практично на всі котельні тепловиків, що унеможливлює вироблення теплової енергії для споживачів. 
 
"Ще одним недоліком ухваленої постанови є встановлена дискримінаційна черговість платежів, які підприємства ТКЕ можуть здійснювати після розщеплення отриманих від клієнтів коштів. Це може унеможливити здійснення платежів в рамках підготовки до опалювального сезону, вчасну виплату заробітної плати працівникам, сплату податків та закриття ургентних потреб підприємств в умовах воєнного стану", - говориться в повідомлені.
 

Практика також показує, що комерційні банки здійснюють перерахунок коштів швидше, ніж органи Державної казначейської служби України. В умовах масованих обстрілів об’єктів теплоенергетики швидкість закупівлі матеріалів та обладнання для відновлювальних робіт є критично важливою.   

 
Комментарии (0)