ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаНКРЕКП передумала встановлювати єдиний тариф на розподіл електрики для споживачів 1 і 2 класів напруги

НКРЕКП передумала встановлювати єдиний тариф на розподіл електрики для споживачів 1 і 2 класів напруги

Регулятору не вдалося ухвалити винесене на засідання рішення щодо схвалення проєкту постанови про затвердження змін до порядку встановлення тарифів на розподіл електроенергії
Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, відмовилася від встановлення єдиного тарифу на розподіл електрики для споживачів 1 і 2 класів напруги, проти чого активно виступала промисловість і експерти, про це повідомила пресслужба Регулятора, пише "Україна Комунальна".
 
Регулятору не вдалося ухвалити винесене на засідання рішення щодо схвалення проєкту постанови про затвердження змін до порядку встановлення тарифів на розподіл електроенергії (постанова від 5 жовтня 2018 року №1175), які полягали у встановленні тарифів на розподіл без поділу за класами напруги.
 
Проти проєкту постанови проголосував голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, за - члени комісії Костянтин Ущаповський та Олександр Формагей, утримався - Руслан Кайдаш. Водночас через те, що комісія працює у складі чотирьох осіб після ротацій інших її членів, рішення вважається неухваленим.
 
"Так, після такого рішення були б якісь поліпшення для малого бізнесу, а також збільшення доходів "Енергоатому" і "Укргідроенерго", тому що вони несуть ПСО для населення. Але аргументи "за" не витримують критики поруч із почутими і вивченими нами контраргументами. Таке рішення було б шкідливим і небезпечним для держави. Я проінформую Ставку головнокомандувача про наше рішення. І дам розпорядження готувати нормативку для переходу на три класи напруги, як це передбачено європейськими нормами", - пояснив свою позицію голова НКРЕКП.
 
Як напередодні пояснював у своєму фейсбуці адвокат, віцепрезидент з питань енергетики в Українському національному комітеті Міжнародної торговельної палати Олександр Трохимець, тариф на розподіл електроенергії поділено за класами напруги - 1-й і 2-й. Перший клас - це велика промисловість, яка споживає значно більше електроенергії. Тариф для 1-го класу напруги, приблизно, у п'ять разів менший, ніж для 2-го. Він розділений, тому що для постачання електрики великим підприємствам використовується набагато менше інфраструктури і втрати електроенергії значно менші. Тоді як тариф для 2-го класу дає змогу покрити витрати на доставку електрики населенню і малому бізнесу.
 
Встановлення єдиного тарифу для обох груп споживачів, за його словами, означає збільшення тарифу для великої промисловості в п'ять разів.
 

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, на засіданні якого 16 липня розглядали ініціативу усереднення тарифів, прикладами споживачів 1 класу назвав, зокрема, Укрзалізницю, підприємства оборонної галузі, витрати яких на розподіл е/е, на його думку, необґрунтовано зростуть. 

 
Комментарии (0)