ГлавнаяВыбор редакцииЖильеНововведення, які почнуть діяти вже з 1 листопада для ВПО

Нововведення, які почнуть діяти вже з 1 листопада для ВПО

З 1 листопада 2023 року за оформленням допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб має звертатись одна особа від всієї сімʼї, а не кожен член родини окремо.
З 1 листопада 2023 року за оформленням допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб має звертатись одна особа від всієї сімʼї, а не кожен член родини окремо. Це стосується внутрішніх переселенців, які вперше звертаються по допомогу, пише "Україна Комунальна".
 
Усім іншим 1 серпня виплати автоматично продовжили до кінця січня 2024-го, після чого їх мають переглянути.
 
Станом на сьогодні в Україні зареєстровано понад 2,5 млн внутрішньо переміщених осіб, які отримують соціальні виплати з державного бюджету. Наразі виплати "біженцям" є другою за обсягом статтею видатків після оборони.
 
Наразі допомога для осіб з інвалідністю та дітей ВПО становить 3 тис. грн, а для інших осіб — 2 тис. грн. Допомога виплачується щомісяця 15 та 28 числа.
 
Нагадаємо, що допомога для внутрішньо переміщених осіб становить:
 
для осіб з інвалідністю та дітей — 3 тис. грн;
 
для інших осіб — 2 тис. грн.
 
Щоб продовжувати отримувати виплати, не потрібно знову звертатися до центрів соціальної підтримки – все робиться автоматично.
 
Нагадаємо, що з вересня для деяких категорій переселенців скасували виплати. Йдеться про ВПО, які:
  • мають депозит у понад 100 тис. грн;
  • перебувають за кордоном понад місяць без поважної причини;
  • мають житло не на територіях, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м кв. на одного члена сім’ї; або ж придбали житло вартістю понад 100 тис. грн;
  • придбали автомобіль, якому менш як п’ять років;
  • купили іноземну валюту або дорогоцінні метали на понад 100 тис. грн.
Також не мають право отримувати допомогу люди, які:
  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі;
  • засуджені за державну зраду чи кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України або оголошені в розшук;
  • повернулися до покинутого місця проживання.

Раніше повідомлялося, що в Україні почали перевіряти місця проживання людей зі статусом ВПО, після чого деяким українцям можуть скасувати соціальні виплати.  

 
Комментарии (0)