ГлавнаяКомментарииОтопительный сезон 2024-2025О.Кубраков: "Заборгованістю підприємств ТКЕ за газ, наразі становить майже 100 мільярдів гривень"

О.Кубраков: "Заборгованістю підприємств ТКЕ за газ, наразі становить майже 100 мільярдів гривень"

Один із пріоритетів для українського уряду, за його словами, боротьба із заборгованістю підприємств ТКЕ за газ, яка наразі становить майже 100 мільярдів гривень.
Пріоритет №1 для українського уряду – підготовка об’єктів критичної інфраструктури, зокрема тих, які ворог пошкодив ракетними ударами. Це і їх відновлення, і посилення захисту від потенційних майбутніх атак. 
 
Зокрема, з понад 700 об’єктів теплопостачання, які було пошкоджено росіянами, відновлено понад 65%. Підприємства теплової генерації відновлені практично на 100%, повідомив віцепрем'єр-міністр – міністр відновлення, розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.  
 
«Паралельно працюємо над забезпеченням резервними потужностями на випадок виникнення форс-мажорних ситуацій», – додав він. 
 
Наступний пріоритет, за його словами, боротьба із заборгованістю підприємств ТКЕ за газ, яка наразі становить майже 100 мільярдів гривень. 
 
«Причина – нинішні тарифи на тепло, рівень яких зафіксований мораторієм, не враховують поточні ціни на природний газ. Як наслідок, підприємства ТКЕ не можуть розрахуватися за спожитий газ, не можуть акумулювати фінансовий ресурс для проведення ремонтів. Все це разом створює загрози для вчасного старту опалювального сезону», – пояснив міністр. 
 
Тимчасове рішення – компенсація різниці в тарифах з коштів держбюджету. Наразі треба компенсувати близько 36 мільярдів гривень.  
 
«Вже розробили законопроєкт щодо змін в держбюджет, який передбачає виділення цієї суми вже цього року. Мінфін та Нафтогаз у координації з МВФ наразі шукають джерела для фінансування компенсації. Ми зі своєї сторони надали усю необхідну інформацію і готові до співпраці», – уточнив віцепрем'єр. 
 
Але, зауважив Кубраков, це «рішення гасить пожежу, але не ліквідовує її першопричин». Тому підготували й системне рішення – продовження дії ПСО до 15 квітня 2024 року.  
 
«Що це означає? Збереження пільгових цін на газ виробникам тепла для потреб населення та бюджетних установ. Для інших споживачів пропонується знизити базову ціну в понад 2 рази – з понад 38 тисяч гривень за кубометр до 16,4 тисячі гривень», – пояснив Кубраков. 
 
Окрім цього, пропонують скасувати договірне списання з рахунків теплокомуненерго за несвоєчасні розрахунки за газ. 
 

«Зокрема, наше бачення полягає в тому, щоб у підприємств на рахунках завжди залишались кошти для власного розвитку. Для цього пропонуємо встановити, що 35% коштів на рахунках підприємств були захищеними і використовувались суто на потреби ТКЕ. Решта може бути використана для сплати рахунків за спожитий газ», – зазначив віцепрем'єр. 

 
Комментарии (0)