ГлавнаяПубликацииОтопительный сезон 2024-2025Опалювальний сезон 22/23: коли в домівках українців з'явиться тепло?

Опалювальний сезон 22/23: коли в домівках українців з'явиться тепло?

Опалення буде включено, коли середньодобова температура три дні поспіль становитиме не вище +8°. А навесні опалення відключать, коли середньодобова температура за три дні перевищить це значення.
Кабінет міністрів України заявив, що попри війну, опалювальний сезон в Україні  розпочнеться вчасно. Але, в то й час, українців попереджають, що опалювальний сезон 2022-2023 років буде найскладнішим за останні 30 років, оскільки ворог обстрілює енергетичну інфраструктуру. 
 
Департамент комунальних послуг Міністерства регіонального розвитку громад та теріторій України повідомив, що опалення буде включено, коли середньодобова температура три дні поспіль становитиме не вище +8°. А навесні опалення відключать, коли середньодобова температура за три дні перевищить це значення.
 
За встановленими Кабміном нормами, температура повітря в житлових приміщеннях (за умови їх утеплення) має бути забезпечена на рівні +18°С, а в кутових кімнатах +20°С. Температура не повинна бути нижче +16°.
 
Найскладнішим опалювальний сезон буде на тимчасово окупованих росією територіях. Окупанти не переймаються тим, щоб дати тепло мирним жителям, а інфраструктура сильно постраждала. Тому в окупованих населених пунктах Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської областей тепла взимку може не бути.
 
Також тепло не зможуть дати в деяких прифронтових населених пунктах, які постраждали від обстрілів інфраструктури. Наприклад, опалення не буде у Краматорську. А ось в Охтирці та Чернігові, незважаючи на зруйновані ТЕЦ, мають намір відновити теплопостачання. Але не факт чи встигнуть до кінця року, особливо в Охтирці.
 
Опалювальний сезон цієї зими може зриватися через ракетні удари росії по об’єктах критичної інфраструктури.
 
Жителі багатоквартирних будинків, які будуть відключені від центрального теплопостачання, мають декілька альтернатив, які дозволять підтримувати комфортну температуру в приміщенні.
 
По-перше, це різноманітні електричні обігрівачі, такі як:
 
тепловентилятори: як правило, компактні, підходять для опалення невеликого простору, швидко створюють потік гарячого повітря, але так само швидко і спалюють кисень у приміщенні;
конвектори: бувають газові та електричні, мають високий рівень ККД, прості в установці та експлуатації, швидко нагрівають приміщення, втім швидко остигають та не дуже ефективні для опалення великих площ;
оливні радіатори: схожі на конвектори, використовують оливу в якості провідника і акумулятора тепла, мобільні у пересуванні, мають низьку енергоефективність;
керамічні панелі: не випалюють кисень, компактні, безпечні, втім дуже крихкі та ефективні у невеликих приміщеннях.
 
При виборі обігрівача важливо орієнтуватись на те, скільки квадратних метрів вам потрібно обігріти, як швидко та скільки коштів готові витратити на нове обладнання.
 
По-друге, якщо ситуація погіршується тим, що немає електроенергії або газу, можна встановити «буржуйку», з виходом труби у вікно. Цей варіант неекологічний та технологічно складний, але має право на життя у критичному випадку.  
 
У Кабміні запевняють, що вугілля та газу для опалення Україні вистачає, також держава накопичує альтернативні види опалення, такі як деревина. Для захисту електростанцій купуються додаткові генератори.
 

Українцям пообіцяли, що отримувачі субсидій на опалення минулого року отримають їх і цього року. Тарифи на тепло до весни не підвищуватимуть. Складуть вони 7,4 грн за кубометр до кінця опалювального сезону.  

 
Комментарии (0)