ГлавнаяНовости ЖКХСобытияПовертається процедура держзакупівель через Prozorro для всіх товарів, крім військового призначення

Повертається процедура держзакупівель через Prozorro для всіх товарів, крім військового призначення

В Україні незабаром держзакупівлі всіх товарів та послуг, крім військового призначення, будуть проходити через систему Prozorro.
В Україні незабаром держзакупівлі всіх товарів та послуг, крім військового призначення, будуть проходити через систему Prozorro. Про це розповіла Перший віце-прем'єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.
 
Головне – всі закупівлі, які не стосуються озброєння та військової техніки, знову проводитимуться у системі Prozorro. Це будуть або відкриті торги в системі, або запити пропозицій в електронному каталозі Prozorro Market», - повідомила Свириденко.
 
За її словами, це створить додаткові можливості саме українському бізнесу активніше брати у них участь.
 
Також міністерка повідомила, що для Міноборони передбачений ще один додатковий спосіб – закупівлі за спрощеною процедурою. Це робиться, аби уникнути «тендерного тролінгу» – коли учасник аукціону завалює Антимонопольний комітет скаргами.
 
Якщо ж замовники у сфері оборони укладають договір без конкурсу (наприклад, коли є нагальна потреба, або публікація інформації може зашкодити національній безпеці), вони мають перевірити прибуток виробника або постачальника, за виключенням договорів щодо озброєння і військової техніки. Для виробників він має бути не більше ніж 25% від виробничої собівартості, зазначила Свириденко.
 
Ще одної зміною під час закупівель будуть однакові умови постачання для українських та іноземних виробників.
 
«Відтепер українські виробники, які займаються постачанням ОВТ для потреб оборони, будуть укладати договори за результатами переговорів. При цьому вони не повинні підтверджувати калькуляцію й відповідно норму прибутку», - йдеться у блозі.
 

За її словами, допустима прозорість закупівель у сфері оборони тепер дозволяє економити кошти держави. 

 
Комментарии (0)