ГлавнаяПубликацииЭлектроэнергетикаРоз'яснення: У квартирі ніхто не проживає, а борги за світло надходять, що з цим робити

Роз'яснення: У квартирі ніхто не проживає, а борги за світло надходять, що з цим робити

Оператор системи розподілу, не отримавши дані лічильника, здійснює розрахунок обсягів споживання електроенергії на основі показників середньодобового споживання і передає ці обсяги постачальнику
З початком війни багато українців виїхали за кордон або змінили місце проживання в межах країни. В деяких квартирах тепер проживають родичі, знайомі або квартиранти, котрі продовжують справно передавати показання електролічильника та отримувати рахунки за фактично спожиту електроенергію.
 
Але є й такі клієнти, в квартирах, котрих наразі ніхто не проживає і відповідно показання ніхто не передає. 
 
В такому випадку оператор системи розподілу, не отримавши дані лічильника, здійснює розрахунок обсягів споживання електроенергії на основі показників середньодобового споживання і передає ці обсяги постачальнику.
 
Постачальник до отриманих обсягів застосовує тариф і виставляє рахунок. Власник житла рахунок не сплачує, Клієнт їх не сплачує, адже вважає це помилкою, і таким чином починають формуватись борги.
 
Що варто зробити споживачу, якщо він не проживає в квартирі, щоб не назбирати боргів, розповіли в YASNO.
 
    Передавати орієнтовні показання щомісяця
 
Наприклад, якщо у квартирі залишивсь працюючим холодильник або інша техніка, то достатньо буде щомісяця до останніх зафіксованих вами показань додавати 2-5  кВт∙год і відповідно сплачувати за них. А повернувшись додому, буде достатньо сфотографувати дані лічильника або запросити контролера ОСР, щоб провести звірку. В такому випадку борги не будуть формуватись і не будуть надходити повідомлення про заборгованість.
 
  Передавати одні й ті ж самі показання  електролічильника щомісяця 
 
Навіть, якщо у квартирі відключені усі електроприлади необхідно щомісяця передавати останні зафіксовані клієнтом показання. 
 
Нагадаємо, передавати показання необхідно за дві дні до кінця місяця та протягом трьох днів наступного. Зробити це можна дистанційно з будь якої країни світу за допомогою онлайн-сервісів:
  •     особистий кабінет
  •     мобільний застосунок
  •     чатботи у Viber та Telegram
  •     через форму на сайті та інше.

Не накопичувати борги - це просто.

 
 
Комментарии (0)