ГлавнаяИнтервьюЭлектроэнергетика"Рівень розрахунків у системі впав за дні війни приблизно на 30%"

"Рівень розрахунків у системі впав за дні війни приблизно на 30%"

Інтерв'ю міністра енергетики України Германа Галущенка, щодо рішення ENTSO-E про погодження синхронізації енергосистем України та Молдови
Інтерв'ю міністра енергетики України Германа Галущенка, щодо рішення ENTSO-E про погодження синхронізації енергосистем України та Молдови агентству "Інтерфакс-Україна".
 
- Рішення ENTSO-E про погодження синхронізації енергосистем України та Молдови з європейською уже назвали історичною подією. Що насамперед це дає Україні, і які будуть подальші кроки?
 
-- Це технічна синхронізація. Відсьогодні ми маємо можливості отримувати електроенергію з Європи перетоком потужністю 2 тис. МВт для підтримання частоти, а також аварійну допомогу, якщо нам це буде потрібно. Мене, звісно, почуття переповнюють. Але, на жаль, нам це аварійне приєднання далося великою ціною. Як кажуть, війна прискорює процеси. Якби її не було, ми б пропрацювали три дні в ізольованому режимі з 24 по 27 лютого, тоді приєдналися б знову до енергосистем РФ і Білорусі (принаймні, так було домовлено), потім пропрацювали б в ізоляції три дні літом і в кінці цього року чи в наступному синхронізувалися б. Оскільки почалася агресія, ми відмовилися приєднуватися назад до РФ і РБ, і при цьому наша система показала в умовах війни, що вона стабільна і працює спокійно. Це дійсно історична річ. І це додаткова стабільність енергосистеми.
 
Тепер у нас другий етап на меті – це синхронізація ринків. Це те, що дасть можливість уже спокійно купувати-продавати електроенергію. Хоча можливості для імпорту-експорту електроенергії з Європою уже є в рамках міждержавних перетинів. Зараз же ми будемо працювати, щоб максимально швидко зробити можливість комерційних перетоків.
 
Але це ще не все. Синхронізація – це великий плюс з точки зору розвитку енергетики в Україні, це важко переоцінити. Я сподіваюся, що скоро ми виженемо цих орків, і відкриється можливість інвестувати. Все, що ми говоримо про інвестиції, декарбонізацію, пов’язано з цим приєднанням. Воно відкриває шлях до величезних коштів, які б прийшли в Україну, і вони прийдуть. Зараз ми закінчимо з агресором, і нам треба буде відбудовувати енергосистему, наші мережі, іншу інфраструктуру, і ми вже будемо робити це не радянським способом, а згідно з найкращими світовими практиками.
 
-- Які зараз найактуальніші проблеми на ринку електроенергії? Учора ви писали про нараду з представниками НКРЕКП, "Оператора ринку", "ГарПока", іншими ключовими гравцями. Що обговорювали?
 
-- Ключова проблема на ринку – це падіння розрахунків. По факту рівень розрахунків у системі впав за дні війни приблизно на 30%. Це дуже складно з точки зору суб’єктів ринку, тому ми обговорювали, що робити, як стабілізувати ситуацію, коли мало грошей. На жаль, є реальні причини не платити, коли через бойові дії зупиняється підприємство, але багато хто починає не платити під шумок за закуплену електроенергію. Це уже складна тема, її треба далі обговорювати і знайти якісь моделі. Скажу, що ми звернулися до наших міжнародних партнерів, я сам спілкувався, листи надсилав, щоб вони допомогли нам підвищити ліквідність ринку за допомогою зовнішніх ресурсів, підтримати насамперед нашу генерацію.
 
-- Наскільки можна розраховувати на таку допомогу, і в якій формі вона може бути?
 
-- Не хочу забігати наперед, але розраховуємо, ведуться дуже конструктивні розмови. Ми надали розрахунки відповідні, щось у нас вийде.
 
-- А що з ПСО із забезпечення електроенергією населення? Наскільки вистачає грошей постачальникам універсальних послуг, щоб виконувати свої зобов’язання, і чи платять їм "Укргідроенерго" та "Енергоатом"?
 
-- Платять, безумовно, але рівень надходжень цим компаніям теж упав. По ПУПам це та сама проблема, про яку я говорю – падіння рівня розрахунків, у цьому випадку споживачів. Грошової маси у системі стає менше. У тому числі і в ПУПів, і відповідно є питання.
 
-- Термін дії ПСО спливає. Яких рішень по ньому можна очікувати в умовах війни?
 
-- Безумовно, ніхто тарифи підвищувати не буде. Я думаю, ми зараз виробимо якийсь алгоритм, який би допоміг всім генераціям спокійно пройти цей період.
 

Є питання, як це все збалансувати. Ми працюємо над цим. Є радикальні ідеї, але я прихильник, що треба втримати механізм, як він є.  

 
Комментарии (0)