ГлавнаяПубликацииОтопительный сезон 2023-2024Що робити, якщо зникло електро-, водо- чи газопостачання?

Що робити, якщо зникло електро-, водо- чи газопостачання?

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України підготувало пам’ятку що робити, якщо зникло електро-, водо- чи газопостачання
Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України підготувало пам’ятку на випадок зникнення електро-, водо- чи газопостачання.  
 
На випадок відсутності газопостачання міністерство рекомендує закупити сухий спирт, туристичні примуси та балони з газом для них, створити запаси продуктів швидкого приготування та довгого зберігання. Варто також підготувати туристичний паяльник для швидкого приготування їжі та спланувати варіант переїзду на зими в будинок із пічним опаленням. 
 
У разі аварійної ситуації в газовій мережі слід перекрити газовий вентель у своєму будинку, допомогти це зробити сусідам літнього віку. Для приготування їжі в дворах використовувати можна мангали, печі та буржуйки. Категорично заборонено здійснювати опалення квартир дров'яними котлами чи буржуйками. 
 
Якщо зникло водопостачання, першочергово необхідно перекрити всі крани. Також важливо підготувати запаси питної води з бюветів, колодязів, шахтних колодязів чи пунктів розливу питної води. Вживати та використовувати для приготування їжі рекомендується бутильовану питну воду, що продається в магазинах. 
 
У жодному разі не можна вживати воду з відкритих водойм. Використовувати її слід винятково для технічних цілей. 
 
На випадок відключення електроенергії необхідно придбати все, що може стати в нагоді: свічки, ліхтарики, сірники, адаптер для зарядки телефону в автомобілі. Необхідно завчасно зарядити телефон, тримати зарядженими павербанки, акумулятори й інші батереї. 
 
У разі аварійної ситуації в електромережі необхідно вимкнути всі побутові електричні прилади, відімкнути їх із розеток. У разі обриву чи провисання дротів у жодному разі не можна до них наближатися. Особливо обережними слід бути під час використання свічок і сухого спирту.  
 
Комментарии (0)