ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці країни станом на ранок 13 вересня

Ситуація в енергетиці країни станом на ранок 13 вересня

Через масовані обстріли 11 вересня було знеструмлено 40 підстанцій та сотні тисяч домогосподарств. Всі основні лінії було заживлено вже за 4,5 години
Головне:

11 вересня енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі, йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан

Через масовані обстріли 11 вересня було знеструмлено 40 підстанцій та сотні тисяч домогосподарств. Всі основні лінії було заживлено вже за 4,5 години

Укргазвидобування відновило життя двох свердловин - після капітального ремонту видобуває з них близько 250 тис. куб. м газу на добу
 
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
  • 11 вересня 2022 року, вночі, о 03:41 енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан.
  • Останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України.
  • Після поновлення працездатності однієї із цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Відтак було прийнято рішення щодо відключення енергоблока №6 і переведення його в найбільш безпечний стан – холодний зупин.
  • У разі повторного пошкодження ліній зв‘язку з енергосистемою, ризик чого залишається великим, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального.
  • «Енергоатом» здійснює всі можливі заходи, щоб організувати постачання на ЗАЕС додаткових партій дизельного пального.
  • 11 вересня, російські військові вчергове здійснили обстріл м. Вознесенськ Миколаївської області, що у 30 км від Південноукраїнської АЕС. За попередньою інформацією, ракета влучила у цивільні об’єкти, є постраждалі.
  • Через масовані обстріли 11 вересня було знеструмлено 40 підстанцій та сотні тисяч домогосподарств, – Міністр енергетики України Герман Галущенко.
  • Було обстріляно Зміївську ТЕС і три підстанції високої напруги, знеструмлено 40 підстанцій різної напруги, відключено 2 повітряні лінії 750 кВ, 5 повітряних ліній 330 кВ.
  • Внаслідок цього сотні тисяч українців залишились без світла на Полтавщині, Дніпропетровщині, Харківщині, Сумщині та Донеччині. Всі основні лінії було заживлено вже за 4,5 години.
  • Повністю відновлено електропостачання споживачам Полтавської, Донецької області, зараз ще залишаються знеструмленими на Сумщині 1,7 тисячі споживачів, на Дніпропетровщині – близько 3 тисяч, на Харківщині – 12 тисяч. Роботи з відновлення тривають.
  • На сьогодні важливо зберегти лінію, яка з’єднує Запорізьку АЕС із енергосистемою України. В умовах, коли усі енергоблоки переведені у стан «холодний зупин», ця лінія є джерелом електроживлення власних потреб станції – охолодження ядерного палива, - заявив в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.
  • 2 співробітників «Укренерго» загинули вчора ввечері під час ракетного обстрілу обʼєкта в східному регіоні України.
  • Сьогодні зранку ремонтники «Укренерго» розпочали аварійно-відновлювальні роботи на об’єктах магістральних електромереж, що напередодні постраждали від ворожих обстрілів в північно-східному регіоні країни. Енергоживлення всіх регіонів, які живилися від цієї інфраструктури, відновлено в повному обсязі.
  • В південно-східному регіоні відремонтовано ще три постраждалі через бойові дії повітряні лінії. Під час відновлювальних робіт ліквідовано розриви та пошкодження на проводах та грозозахисних тросах, замінено на нове ізоляційне обладнання.
Газ
 
Фахівці Укргазвидобування відновили життя двох свердловин, які раніше припинили давати газ через виснаження газоносних горизонтів. Тепер, після капітального ремонту, ми видобуваємо з них близько 250 тис. куб. м газу на добу.
 
Пальне
 
Кабінет Міністрів України вніс виробництво і торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, пальним, зберігання палива у перелік бізнесів, які в умовах воєнного стану не можуть розпочинати діяльність на принципах декларування. Цей крок дасть змогу збільшити надходження в місцеві бюджети, попередить можливі зловживання у сфері обігу товарів, що несуть небезпеку для життя й здоров’я населення.
 
Міжнародний вимір та санкції
 
  • Україна готова підтримати Польщу та посилити енергетичну співпрацю, – Володимир Зеленський. Глава держави доручив прискорити реконструкцію лінії електропередачі від Хмельницької АЕС до польського міста Жешува. Президент також доручив Уряду опрацювати можливість термінового постачання Польщі 100 тисяч тонн енергетичного вугілля.
  • ЄС позбавиться залежності від російських енергоресурсів за 6-7 місяців, - Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.
  • Всесвітня асоціація організацій, які експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС) підтримує МАГАТЕ стосовно термінової необхідності створити зону ядерної безпеки на ЗАЕС, йдеться в заяві організації.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом  

 
Комментарии (0)