ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці на ранок 31 травня

Ситуація в енергетиці на ранок 31 травня

Уряд передав в управління «Чорноморнафтогазу» раніше заарештовані активи облгазів. Оператор ГТС звернувся до влади Німеччини з пропозицією переглянути рішення про виключення застосовані до «Північного потоку-1»
Головне:

Уряд передав в управління «Чорноморнафтогазу» раніше заарештовані активи облгазів 
Оператор ГТС звернувся до влади Німеччини з пропозицією переглянути рішення про виключення застосовані до «Північного потоку-1»
 «Донбасенерго» зупинило роботу Слов'янської ТЕС через обстріли рф
 
 Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
  • ПАТ «Донбасенерго» прийнято рішення про зупинення роботи Слов'янської ТЕС з 27 травня з метою збереження життя та здоров'я персоналу станції, а також евакуації її працівників та членів їхніх сімей. Це рішення необхідне, оскільки останніми днями Миколаївська міська територіальна громада, де розташована ТЕС, постійно перебуває під ракетно-артилерійським обстрілом з боку російських окупаційних військ.
  • НАЕК «Енергоатом» ввів в експлуатацію 3 та 4 бризкальні басейни для охолодження води на Південноукраїнській АЕС. Це дозволить зняти обмеження та збільшити виробництво електроенергії на станції в літній період завдяки зниженню температури у ставку-охолоджувачі.
  • Російські військові у суботу обстріляли та знищили електропідстанцію з сонячними батареями у Мерефі в Харківській області.
  • Єврокомісія опубліковала план «REPowerEU», націлений на подолання залежності від російських енергоресурсів. Одним із шляхів є розвиток водневої енергетики. Щоб сприяти імпорту зеленого водню, Комісія планує створення 3 основних коридорів імпорту водню - з регіону Північного моря (Норвегія та Великобританія), Південного Середземномор’я та України, як тільки дозволять умови.
  • За минулу добу відновлено електропостачання близько 345,2 тисячам споживачів. Зокрема, у Донецькій області – 336 тисячам, Запорізькій – 3,9 тисячам, Харківській – 3,5 тисячам, Київській – 1,3 тисячам, Житомирській – 300 споживачам, Миколаївській – 200 споживачам.
  • Станом на 30 травня через пошкодження, обумовлені бойовими діями, в Україні залишаються знеструмленими 748 населених пунктів. Загалом знеструмлено близько 615 тисяч споживачів, через несприятливі погодні умови – 5,1 тисяч. Найбільше знеструмлених абонентів у Донецькій області – 352,3 тисяч, Луганській – 128,2 тисяч, Харківській – 38,9 тисяч.
  • Ремонтні бригади НЕК «Укренерго» терміново повернули в роботу дві пошкоджені обстрілами лінії 330 кВ на сході, в районах де йдуть бойові дії. Відновлено електропостачання великої низки населених пунктів у двох районах Донецької області. Ще три лінії 330 кВ ремонтуються на південному та північному сході.
  • В центральному регіоні продовжуються аварійно-відновлювальні роботи на підстанції 750 кВ. Одночасно ремонтні бригади працюють над поновленням роботи повітряної лінії 750 кВ та двох ліній 330 кВ.
  • На півночі на підстанції 330 кВ продовжується демонтаж пошкодженого обладнання, готуються траси для прокладки кабелів.
Газ
 
  • Кабінет Міністрів України доручив Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), передати в управління АТ «Чорноморнафтогаз» раніше заарештовані активи операторів газорозподільних систем (ГРС, облгази). Відповідно до розпорядження №429-р від 28 травня 2022 року, текст якого оприлюднено на Урядовому порталі, активи передають з метою усунення ризику збою та/або переривання їхнього функціонування та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій до завершення здійснення процесуальних заходів.
  • Споживачі ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» за добу зменшили використання природного газу на 12,4%.
  • Без газопостачання залишаються понад 166 тисяч абонентів. Найбільш складна ситуація із газопостачанням спостерігається в Запорізькій, Чернігівській, Миколаївській та Харківській областях.
Міжнародний вимір та санкції
 
  • Найбільша енергетична компанія Данії Ørsted офіційно відмовилась відкривати рахунок для сплати за російський газ рублями.
  • Нідерландська газова компанія GasTerra відмовилась виконувати вимогу росії та не буде купляти російський газ за рублі.
  • Оператор ГТС України та НАК «Нафтогаз» звернулися до Федерального міністерства економіки та захисту клімату й Федерального мережевого агентства (BNetzA) з пропозицією переглянути рішення про виключення з положень законодавства Німеччини, застосовані до «Північного потоку-1», та оцінку безпеки постачання газу до Європи зазначеним російським трубопроводом.
  • Серед правових підстав для перегляду рішення українські компанії перелічили ряд нових обставин, які вказують на те, що «Північний потік» не сприяє укріпленню безпеки постачання газу до Європи, порушує принципи ринкової конкуренції та енергетичної солідарності. Зокрема:
  • штучно спровокована газова криза восени 2021 року;
  • вимога до європейських покупців газу платити за газ з росії в рублях і скорочення постачання у разі недотримання вимоги, на підставі чого було зупинено газопостачання до Болгарії, Польщі, Фінляндії;
  • окупація, підконтрольними РФ збройними угрупуваннями, КС «Новопсков» поруч з точкою сполучення між росією та Україною «Сохранівка» та втручання в технологічні процеси КС з метою здійснення несанкціонованих відборів газу з магістрального газогону. Зупинка транзиту «Газпромом» через точку «Сохранівка». Ігнорування пропозиції української сторони про перенаправлення обсягів транзиту на точку «Суджа», як це було зроблено в жовтні 2020 року. Маніпуляції з обсягами постачання газу до країн ЄС.
  • Відповідно до законодавства профільні органи Німеччини ухвалять рішення щодо звернення команд Оператора ГТС України та НАК «Нафтогаз» протягом наступних трьох місяців.

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом  

 
Комментарии (0)