ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці станом на 31 березня

Ситуація в енергетиці станом на 31 березня

Гендиректор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Гроссі допускає присутність інспекторів агентства на українських атомних станціях в умовах війни.
Гендиректор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Гроссі допускає присутність інспекторів агентства на українських атомних станціях в умовах війни.
Нафтогаз авансом сплатив дивіденди за 2021 рік - в держбюджет перераховано 2,3 млрд грн.
Норвегія може поставити Україні 5 млрд куб. м газу.
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
  • За минулу добу відновлено електропостачання понад 63 тисячам споживачів.
  • Зокрема, у Донецькій області - 18 тисячам, Запорізькій – 17 тисячам, Сумській – 13 тисячам, Харківській – 12 тисячам, Київській – 2 тисячам, Миколаївській – 1,4 тисячі, Житомирській - 186 абонентам.
  • Українські енергетики докладають максимальні зусилля, щоб оперативно повернути світло й тепло українським громадянам.
  • Станом на 30 березня в Україні залишаються знеструмленими понад 1596 населених пунктів, загалом понад 842 тисячі споживачів.
  • ПрАТ "Укргідроенерго" просить банки, які кредитують проекти компанії, направити на підвищення ліквідності кошти, зекономлені в рамках цих проектів. Обговорюються можливості з Світовим банком, ЄБРР, ЄІБ. Зокрема, у ЄБРР є кредит на EUR 400 млн. За його словами, вже за тиждень-десять днів банки можуть ухвалити рішення з цього питання, що дозволить залучити певну частину коштів. Ці кошти планується направити на модернізацію, технічне переоснащення обладнання, яке потрібне "Укргідроенерго" для стовідсоткової готовності до роботи.
Газ
 
  • Без газопостачання залишаються 304 тисячі споживачів.
  • Норвегія може поставити Україні 5 млрд куб. м газу. Україна обговорює з Норвегією постачання близько 5 млрд кубометрів газу в рамках підготовки до наступного опалювального сезону, повідомив Президент України Володимир Зеленський.
  • АТ “Укртрансгаз - Оператор газосховищ України” розпочав підготовку ПСГ до сезону закачування. Вже 3 українських ПСГ зупинили відбір та увійшли у нейтральний період. У цей час проводяться профілактичні роботи та ремонти, що потребують стравлення газу.
  • ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” збільшило постачання природного газу всім категоріям споживачів 28 березня у порівнянні з попередньою добою майже на 12% - до 63 млн куб. м через похолодання. Найбільше зріс попит у збутових компаній для потреб населення та у виробників тепла.
  • Підприємства ТКЕ продовжують розрахунки за січень 2022 року, що згідно з контрактом проводяться протягом 45 діб. З 15 березня надійшло в оплату понад 400 млн грн. На сьогодні майже тисяча виробників тепла, або більш ніж 70%, сумлінно виконують умови контракту та не мають прострочених боргів.
  • Нафтогаз авансом сплатив дивіденди за 2021 рік - в держбюджет перераховано 2,3 млрд грн. Це 95% від розміру чистого прибутку. Відповідний показник прибутку є у фінансовому плані компанії, затвердженому наглядовою радою та Кабміном.
  • За попередню добу 29 березня Оператор ГТС України забезпечив транспортування 74,8 млн куб. м природного газу для потреб українських споживачів – електростанцій, установ, промислових, підприємства та домогосподарств.
  • Видобуток газу в Україні за минулу добу склав 50 млн куб. м, а імпорт — 9,7 млн куб. м.
  • Через обстріли у Луганській області зафіксовані значні пошкодження розподільних мереж облгазу. Команда Оператора ГТС України разом із представниками Луганськгазу готується для подальшого відновлення мереж та газопостачання жителям населених пунктів.
  • Наразі через військові дії тимчасово відключеними лишаються 44 ГРС у Харківській, Луганській, Київській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях України.
Міжнародний вимір та санкції
 
  • Генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Маріано Гроссі допускає присутність інспекторів агентства на українських атомних станціях в умовах війни: «Наше прохання про допомогу, зокрема, з радіаційною обстановкою та специфічними потребами, має бути задоволене. Ми не фокусуємося виключно на цих об’єктах (Запорізька та Чорнобильська АЕС), хоча вони і є надзвичайно важливими через події, які сталися. Для нас важливий кожний об’єкт, адже ця криза має багато безпрецедентних рис. Такої ситуації, яка наразі склалася в Україні, що є однією з найрозвинутіших у ядерних технологіях країн у світі, ще не було»
  • Міністр закордонних справ Естонії Ева-Марія Лійметс пропонує припинити сплачувати росії за нафту та газ, та спрямувати ці кошти на відновлення України.
  • У Німеччині обшукали офіси "Газпрому" у рамках розслідування ролі компанії у підвищенні цін на газ у Європі
  • Болгарія відмовилася сплачувати за газ у рублях
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Укргідроенерго, Нафтогаз, Енергоатом, Енергореформа.  

 
Комментарии (0)