ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 13 грудня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 13 грудня

Енергетичне Співтовариство буде допомагати “Укренерго” позиватися проти росії та вимагати відшкодування збитків, завданих магістральним мережам
Головне:

Уряд Норвегії та Світовий банк підписали угоду про надання близько 100 млн доларів на відновлення пошкодженої інфраструктури в Україні

Енергетичне Співтовариство буде допомагати “Укренерго” позиватися проти росії та вимагати відшкодування збитків, завданих магістральним мережам 

Міжнародна фінансова корпорація надаватиме допомогу Україні у відновленні та залученні інвестицій в інфраструктуру
 
Електроенергія
  • Станом на ранок в енергосистемі зберігається значний дефіцит потужності.
  • За минулий тиждень енергосистема зазнала три російські атаки – вже восьма масована ракетна атака у понеділок 5 грудня та дві локальні атаки артилерією та безпілотниками на півдні та сході країни у вихідні. Руйнування, яких завдав ворог енергосистемі, наразі не дозволяють у повній мірі використовувати потужності теплових електростанцій, необхідний додатковий час для відновлення їх роботи.
  • На Одещині ситуація все ще складна, відновлення живлення споживачів триває.
  • Бригади «Укренерго», генерації та обленерго спільно працюють над усуненням наслідків російських атак на енергетичну систему України. Через складність пошкоджень роботи тривають довше та ускладнюються поганою погодою (поривчастий вітер з мокрим снігом). Але ми докладаємо максимум зусиль для покращення ситуації з енергопостачанням.
  • Наразі для забезпечення балансу в енергосистемі до кожного обленерго доведено ліміти споживання електроенергії. Для дотримання лімітів діють обмеження споживання. При перевищенні доведених лімітів, застосовуються аварійні відключення.
  • 11 грудня 2022 року набули чинності три Закони України щодо діяльності у сфері використання ядерної енергії. Ці закони були підписанні Президентом України та опубліковані в офіційних виданнях Верховної Ради України 10 грудня 2022 року.
  • Зокрема, набув чинності Закон України від 16 листопада 2022 року № 2758-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо експерта з радіаційного захисту». Закон передбачає запровадження інституту експерта з радіаційного захисту, який займатиметься консультуванням суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії, інших юридичних та фізичних осіб щодо дотримання вимог законодавства з питань ядерної та радіаційної безпеки.
  • Набув чинності та був введений в дію Закон України від 16 листопада 2022 року № 2762-IX «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». Зміни, які внесені до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», направлені на приведення деяких його положень у відповідність до права ЄС, норм законодавства України та із врахуванням практики застосування Закону.
  • Набув чинності та був введений в дію Закон України від 16 листопада 2022 року № 2755-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення дозвільної діяльності у сфері використання ядерної енергії». Закон направлений на врегулювання питання видачі дозвільних документів у сфері використання ядерної енергії відповідно до права ЄС.
  • Міністр енергетики України Герман Галущенко подякував за допомогу Азербайджану енергетичному сектору України. Очікуємо в найближчий час на отримання відправленої сьогодні з Азербайджану першої партії вантажу електрообладнання вагою понад 52 тонни, яка містить силові трансформатори і генератори для ремонту та підтримки роботи енергетичної інфраструктури України.
  • Нова допомога з Норвегії, 1 млрд норвезьких крон, буде спрямована через Трастовий фонд допомоги Україні, відновлення, реконструкції та реформ (URTF) Світового банку. Організація використовуватиме цей фонд для продовження кризової підтримки української влади водночас із підтримкою ремонту критичної інфраструктури та більш довгострокової реконструкції.
  • Повернення до планових графіків відключень передбачається за кілька днів, коли з відновленням генеруючих потужностей, пошкоджених обстрілами рф, можна буде зменшити дефіцит електроенергії, повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.
  • Міжнародна фінансова корпорація надаватиме допомогу Україні у відновленні та залученні інвестицій в інфраструктуру. Співпраця передбачатиме допомогу у відборі пріоритетних проектів відновлення України та створенні сприятливих умов для залучення приватних інвестицій. Зокрема, ідеться про проекти державно-приватного партнерства в таких секторах як транспорт і логістика, міська та соціальна інфраструктура, енергетика.
  • Франція готує для України чергову партію обладнання, необхідного для відновлення енергетичної системи. Майже 73 тонни енергетичного обладнання вже передано українським компаніям для відновлення та стабілізації енергосистеми.
  • Міністр енергетики України Герман Галущенко взяв участь у засіданні Координаційної групи з енергетики G7+. Учасники засідання підтвердили готовність і надалі надавати підтримку українському енергосектору. Зокрема, США планують найближчим часом доставити велику партію з обладнанням для українських енергетичних компаній.
Міжнародний вимір та санкції
 
  • Позиватися проти росії та вимагати відшкодування збитків, завданих магістральним мережам “Укренерго”, буде допомагати одна з найвпливовіших у Європі міжнародна енергетична організація - Енергетичне Співтовариство, членом якого Україна є з 2010 року. Відповідний Меморандум про це нещодавно підписали «Укренерго» та Секретаріат Енергетичного Співтовариства.
  • Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі сподівається, що зону ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС буде погоджено та створено найближчим часом.
  • Міністри енергетики країн Євросоюзу на позачерговому засіданні 13 грудня спробують попередньо узгодити запровадження тимчасового механізму обмеження стрибків цін на газ у ЄС, йдеться у релізі Ради ЄС.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом  

 
Комментарии (0)