ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 19 січня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 19 січня

НКРЕКП оштрафувала перших трьох обленерго по 85 тис. грн за порушення при відключенні е/е споживачам. На Південноукраїнській АЕС розпочала роботу постійна місія МАГАТЕ
Головне:

НКРЕКП оштрафувала перших трьох обленерго по 85 тис. грн за порушення при відключенні е/е споживачам

На Південноукраїнській АЕС розпочала роботу постійна місія МАГАТЕ

Україна домовилися про резервування додаткових обсягів газу, необхідних для завершення цьогорічного опалювального сезону
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
  • Масована ракетна атака росії, яка була здійснена 14 січня, мала деструктивні наслідки для української енергетики, повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 17 січня.
  • Зазнали пошкоджень об’єкти генерації: 1 блок теплової електростанції на Сході та 8 блоків теплових електростанцій на Заході нашої країни.
  • Пошкоджено три магістральні підстанції та одна повітряна лінія. Це призвело до зростання дефіциту потужності в енергосистемі. Що змушує щодня, починаючи з 15 січня, застосовувати аварійні відключення.
  • Енергосистема вистояла, залишилася цілісною та керованою.
  • У цілодобовому режимі тривають ремонти й ведеться робота над тим, аби в Україну надходило більше генераторів, трансформаторів та іншого обладнання для ліквідації пошкоджень.
  • НКРЕКП винесла рішення накласти на АТ «Вінницяобленерго», АТ «Чернівціобленерго» та ПрАТ «Волиньобленерго» санкції у вигляді штрафу по 85 тис. грн за порушення графіків відключень електропостачання споживачам. Відповідне рішення прийнято на засіданні регулятора 17 січня. Порушення графіків відключень виявлені за результатами позапланових виїзних перевірок операторів систем розподілу (ОСР) за листопад-грудень 2022 року за скаргами споживачів.
  • 16 січня 2023 року, команда Міжнародного агентства з атомної енергії на чолі з генеральним директором Рафаелем Маріано Гроссі й у супроводі Міністра енергетики України Германа Галущенка, президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна та в.о. Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова прибула на майданчик Південноукраїнської АЕС. Під час підняття прапору МАГАТЕ над майданчиком станції Рафаель Гроссі відзначив важливість постійної місії інспекторів Агентства. Вони залишаться на ПАЕС для безперервного контролю і моніторингу ядерної та радіаційної безпеки.
  • Секретаріат Енергетичного Співтовариства та TetraTech у співпраці з Міністерством енергетики України 20 січня 2023 року організовують Конференцію для потенційних постачальників енергетичного обладнання, необхідного для проведення аварійних ремонтів української енергосистеми, щодо роботи Фонду енергетичної підтримки України та проведення процедури закупівель. Для участі у заході необхідна попередня реєстрація за посиланням: https://www.energy-community.org/events/2023/01/UESF_UE.html
Газ
 
Україна домовилися про резервування додаткових обсягів газу, необхідних для завершення цьогорічного опалювального сезону, повідомив голова правління Нафтогазу України Олексій Чернишов. Під час Всесвітнього економічного форуму мав конструктивні зустрічі з міжнародними установами та провідними енергетичними компаніями.
 
з European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) домовилися про механізми фінансування закупівлі необхідних Україні додаткових обсягів газу;
з ЄБРР, Норвегією, США, Німеччиною, Францією, Канадою та Великою Британією — домовилися про фінансування закупівлі;
з провідними нафтогазовими компаніями — домовилися про резервування необхідних обсягів.
Пальне
 
Нафтогаз розширив мережу U.GO ще трьома АЗС на Миколаївщині. ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг» відкрило три автозаправних станції (АЗС) під брендом U.GO у Миколаєві й області.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом  

 
Комментарии (0)