ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 21 березня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 21 березня

Енергоатом і CAMECO (Канада) уклали угоди про забезпечення стабільного постачання ядерного палива. «Укргідроенерго» планує розпочати будівництво систему накопичення електроенергії на 212 МВт .
Головне:

Енергоатом і CAMECO (Канада) уклали угоди про забезпечення стабільного постачання ядерного палива
«Укргідроенерго» планує розпочати будівництво систему накопичення електроенергії на 212 МВт 
До всіх деокупованих міст і сіл Миколаївщини повернуто електроживлення
 
Електроенергія
  • 19 березня 2023 року в Лондоні президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор CAMECO Тім Гітцель підписали двосторонні контракти щодо розширення поточної співпраці між компаніями.
  • CAMECO впродовж 2024–2035 років на 100% задовольнятиме потреби Енергоатома в гексафториді природного урану (UF6), постачаючи його та послуги з конверсії урану для реакторів Рівненської, Хмельницької й Південноукраїнської АЕС.
  • Передбачається продаж Енергоатомом Канаді урану, який видобувається в Україні вітчизняним СхідГЗК, у повному обсязі видобутку елемента.
  • Конверсію українського урану забезпечить CAMECO.
  • Підписання цих двох контрактів відкриває шлях до укладення третього – про конкретні обсяги постачання уранового продукту. Такий документ буде підготовлений та підписаний протягом найближчого місяця.
  • Державна компанія «Укргідроенерго» планує у 2024-му році розпочати будівництво системи накопичення електроенергії (energy storage) на 212 МВт, для розширення можливостей компанії щодо надання допоміжних послуг.
  • Компанія узгодила зі Світовим банком план реалізації проєкту і до кінця 2023 року буде завершена розробка техніко-економічного обґрунтування, проектне рішення будівництва energy storage та будуть проведені необхідні закупівлі.
  • Проект передбачає встановлення систем накопичення електроенергії обсягом 212 МВт для розширення можливостей «Укргідроенерго» щодо надання допоміжних послуг з регулювання та відновлення частоти, а також сонячних станцій обсягом 63,9 МВт як додаткового джерела власних потреб ГЕС і для заряджання систем накопичення електроенергії.
  • Цього тижня «Миколаївобленерго» звершило роботи з відновлення живлення електрикою 88 деокупованих населених пунктів регіону, повідомив очільник підприємства Вадим Данилків. Всі 88 міст, сіл і селищ деокупованих районів Миколаївщини, де не було світла, на сьогодні мають живлення електрикою. В деяких з них світла не було протягом 9 місяців. На цьому тижні було заживлено останній з відключених населених пунктів – село Тамарине.
Газ
 
Фахівці АТ «Донецькоблгаз» після обстеження піротехніками газопроводу поблизу Новоселівки, що на території Костянтинівського міськгазу, почали відновлення постачання природного газу для 1 211 абонентів.
 
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом  

 
Комментарии (0)