ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 22 вересня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 22 вересня

Депутати 255 голосами схвалили в цілому законопроєкт про повернення акцизів на пальне.На автогаз ставку встановлено у розмірі 52 євро за 1000 літрів, на бензин та дизель – 100 євро.
Врезультаті обстрілу Запорізької АЕС пошкоджено обладнання зв’язку енергоблока №6

Великобританія надасть Україні $500 млн на купівлю газу

Верховна Рада змінила механізм визначення фактичної ціни реалізації видобутого в Україні газу
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
 
Вчора, 21 вересня 2022 року, о 01:13 в результаті чергового обстрілу Запорізької АЕС російськими терористами було пошкоджено обладнання зв’язку енергоблока №6 з відкритим розподільчим пристроєм ЗАЕС.
 
Внаслідок атаки відключились блоковий трансформатор і трансформатори власних потреб енергоблока.
 
Через втрату живлення відбувся аварійний запуск двох дизель-генераторів систем безпеки для забезпечення роботи насосів охолодження палива.
 
О 02:00 персоналом ЗАЕС була знайдена можливість і налагоджено живлення власних потреб енергоблока №6 від системи шин інших енергоблоків станції.
 
Дизель-генератори 6-го енергоблока були вимкнені і переведені в режим чергування.
 
За минулу добу відновлено електропостачання близько 13 тисячам споживачів, які були знеструмлені через бойові дії: у Запорізькій області – 7,6 тисячі, у Донецькій – 5,3 тисячі споживачів.
 
Знеструмленими залишаються 1311 населених пунктів, загалом близько 742,9 тисячі споживачів. Зокрема, в Донецькій області – близько 379 тисяч, Харківській – 144,3 тисячі, Луганській – понад 128,2 тисячі, Миколаївській – 32,5 тисячі споживачів.
 
Газ
 
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Великої Британії Ліз Трасс повідомив, що Великобританія надасть Україні $500 млн траншу на закупівлю природного газу.
 
Парламент ухвалив законопроект №7732, яким внесено зміни до Податкового Кодексу в частині оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу. Даним законопроєктом передбачається змінити підхід до визначення фактичної ціни реалізації природного газу, від якої розраховується рента на природний газ для видобувних компаній.
 
Без газопостачання близько 597 тисяч абонентів, з яких 356,7 тисячі - в Донецькій області.
 
Пальне
 
Депутати 255 голосами схвалили в цілому законопроєкт про повернення акцизів на пальне.На автогаз ставку встановлено у розмірі 52 євро за 1000 літрів, на бензин та дизель – 100 євро.
 
Міжнародний вимір та санкції
 
Європейський Союз вимагає від росії негайно вивести війська із захопленої Запорізької атомної станції. Також Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель перед початком Генасамблеї ООН наголосив на тому, що ЄС наполягає на створенні зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС.
 
Глава Литви Гітанас Науседа у своїй промові на Генасамблеї ООН засудив ядерний шантаж москви й закликав не використовувати українські ядерні об'єкти у власних військових інтересах.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом  

 
Комментарии (0)