ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 24 листопада

Ситуація в енергетиці станом на ранок 24 листопада

Уряд перерахував Нафтогазу 12,7 млрд грн для закупівлі газу на опалювальний сезон. Японія направить Україні екстрену допомогу у вигляді генераторів і ламп на сонячних батареях.
Головне:

Уряд перерахував Нафтогазу 12,7 млрд грн для закупівлі газу на опалювальний сезон
Японія направить Україні екстрену допомогу у вигляді генераторів і ламп на сонячних батареях
Мінфін США оприлюднив керівництво з реалізації політики обмеження цін на російську нафту
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
  • «Держава-терорист росія вчергове продемонструвала світові свою сутність. Ракетні удари по енергетичній інфраструктурі. По всій країні були застосовані аварійні відключення електроенергії. Це вимушений крок, аби уникнути аварій та розбалансування системи. Ремонтні бригади вже почали відновлювати пошкоджену інфраструктуру. Водночас в Уряді ми провели оперативну нараду з керівниками дипломатичних місій та установ України за кордоном за участі голів Міненерго та «Укренерго». Визначили пріоритетність для постачання в Україну енергетичного обладнання від партнерів, зокрема для ремонту пошкодженої інфраструктури та забезпечення «Пунктів незламності»», - заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
  • «В день, коли Європарламент визнав росію державою – спонсором тероризму, вона довела беззаперечну правдивість цього визначення. Тільки терористи так вчиняють із народом, який не можуть перемогти, а тому намагаються просто знищити», – йдеться в заяві Міністерства енергетики України.
  • Ракетний обстріл спричинив тимчасове знеструмлення всіх вітчизняних атомних станцій, а також більшості теплових та гідроелектростанцій. Уражені й об‘єкти електропередачі.
  • Внаслідок цього було знеструмлено переважну більшість споживачів електроенергії в усій країні. Відбуваються аварійні відключення. Відсутність електроенергії може вплинути на наявність тепло- та водопостачання.
  • Енергетики працюють, роблячи все можливе для якнайшвидшого відновлення електропостачання, але зауважують, що «зважаючи на масштаби уражень, знадобиться час.
  • ДТЕК заявила про відновлення контролю над Трифонівською сонячною електростанцією у Херсонській області. Компанія планує оперативно відремонтувати СЕС і за першої можливості почати виробляти електроенергію в енергосистему.
  • 22 листопада уряд Японії вирішив продовжити екстрену грантову допомогу в розмірі приблизно 2,57 млн доларів США як підтримку в підготовці до зими в секторі електроенергетики в Україні. Уряд Японії реалізовуватиме допомогу Україні через Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.
  • Вчора, 23 листопада 2022 року, через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Наразі вони працюють у проєктному режимі, без генерації в енергосистему. Радіаційний фон на майданчиках АЕС і прилеглих територіях не змінився, всі показники в нормі. Щойно нормалізується робота енергосистеми, видача електроенергії з АЕС буде поновлена.
  • Через зниження частоти було зупинено живлення власних потреб Запорізької АЕС із енергосистеми. Станція перейшла в режим повного блекауту. Всі дизель-генератори – в роботі. Радіаційний фон на майданчику ЗАЕС залишається в нормі.
Газ
 
  • Кабінет Міністрів передав НАК "Нафтогаз України" 12,7 млрд грн для закупівлі газу до газосховищ для більш стабільного проходження опалювального сезону. Фінансування Нафтогазу відбувається згідно з затвердженим на сьогоднішньому засіданні порядком використання коштів держбюджету на закупівлю газу у 2022-2023 роках.
  • Оператор ГТС України заявив, що газ, придбаний Молдовою у Газпрому, транспортували до сусідньої країни в повному обсязі. Це підтверджено всіма необхідними документами, підписаними із суміжними операторами, одним із яких є сам Газпром.

Пальне

Мережа АЗС AMIC Energy відновила роботу в деокупованому Херсоні. Сьогодні AMIC Energy запустила першу АЗС у місті.
 
Міжнародний вимір та санкції
 
  • Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) оприлюднило Рішення відповідно до розділу l(a)(ii) Виконавчого указу президента США №14071 щодо впровадження політики обмеження максимальної ціни на російську сиру нафту. Відповідно до рішення, міністр фінансів США за погодженням з Державним секретарем США визначили, що заборони застосовуються до таких категорій послуг, які стосуються морського транспортування сирої нафти, яка має походження з російської федерації:
  • торговельні/товарні брокерські операції;
  • фінансування;
  • транспортування;
  • страхування, включаючи перестрахування;
  • реєстрація суден;
  • митні брокерські послуги.
  • У зв’язку з цим заборонені, за винятком виключень, такі види діяльності: експорт, реекспорт, продаж або постачання, прямо чи опосередковано, зі Сполучених Штатів, або фізичною чи юридичною особою США, де б вона не перебувала, будь-якої зі згаданих послуг будь-якій особі, яка перебуває в рф.
  • Також заборонені будь-які операції, пов’язані з розвантаженням сирої нафти, що має походження з російської федерації, за винятком розвантаження сирої нафти, яке є необхідним для вирішення згаданих аварійних ситуацій на судні.
  • Крім того, заборонені будь-які операції, пов'язані з продажем сирої нафти, яка має походження з російської федерації.
  • Єврокомісія офіційно представила свій механізм корекції газового ринку.
  • Йдеться не про втручання для встановлення штучно низької ціни на газовому ринку, а про механізм крайнього випадку, щоб відреагувати на надто високі ціни.
  • Він спрямований на зниження волатильності на європейських газових ринках за одночасного гарантування безпеки постачання газу. У представленому документі йдеться, що «екстремальний стрибок цін протягом майже двох тижнів у серпні завдав серйозної шкоди європейській економіці, вплинувши на ціни на електроенергію та підвищивши загальну інфляцію».
  • ЄК запропонувала «тимчасовий та цілеспрямований інструмент для автоматичного втручання на газових ринках у разі різкого підвищення ціни на газ». Він складається з цінової «стелі безпеки» у розмірі 275 євро для деривативів TTF на найближчий місяць.
  • У Молдові масові відключення електроенергії через ракетні удари по Україні, повідомляє віце-премʼєр-міністр країни Андрей Спіну

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом  

 
Комментарии (0)