ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 26 травня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 26 травня

26 регіональних операторів газорозподільних систем за рішенням суду передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів
Головне:

Україна до кінця року зможе експортувати в ЄС до 800 МВт електроенергії

Україна зменшуватиме споживання газу до рівня власного видобутку

26 регіональних операторів газорозподільних систем за рішенням суду передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
  • Україна до кінця року планує розширити можливості вітчизняних енергетичних компаній, внаслідок чого зможе експортувати до Європейського Союзу приблизно 800 МВт електроенергії, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. До кінця року планується розширити можливості українських енергетичних компаній. Це допоможе Європі відмовитися від споживання російського вугілля та знизити споживання російського газу.
  • За минулу добу відновлено електропостачання близько 17,8 тисячам споживачів, з яких 7 тисяч були знеструмлені внаслідок технологічних причин. Зокрема, у Київській області — 7 тисячам (знеструмлені внаслідок технологічних причин), Харківській і Запорізькій – по 2,9 тисяч, Донецькій — 1,8 тисячам, Сумській – 1,3 тисячам, Миколаївській – 1,1 тисячам, Херсонській – 800 споживачам.
  • Станом на 25 травня через пошкодження, обумовлені бойовими діями, в Україні залишаються знеструмленими 717 населених пунктів. Загалом знеструмлено близько 651 тисяча споживачів. Зокрема, в Донецькій області – 358,8 тисячі споживачів, Луганській – 128,2 тисячі, Харківській — 90,9 тисячі.
  • В центральному регіоні на двох лініях 330 кВ працює 9 ремонтних бригад. Одночасно на різних ділянках лінії ремонтуються проводи, лінії зв’язку, грозозахисні троси.
  • На одній з підстанцій центрального регіону введено в роботу трансформатор струму, продовжуються роботи по відновленню іншого обладнання.
  • На сході та півночі продовжується ремонт підстанції та лінії 330 кВ.
Газ
 
  • Україна знижуватиме споживання газу до рівня власного видобутку і продовжуватиме перехід на безвуглецеву енергію. Про це заявив Міністр енергетики Герман Галущенко.
  • 26 регіональних операторів газорозподільних систем за рішенням суду передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Тепер держава контролюватиме постачання споживачам природного газу. Це є важливим питанням національної безпеки, особливо в умовах російської агресії.
  • Оператор ГТС України запускає проект з впровадження зазначеного програмного комплексу для диспетчеризації, моделювання та оптимізації роботи ГТС. Проект проходить за підтримки USAID Energy Security Project (ESP), команда якого вже протягом двох років допомагає компанії у впровадженні різних автоматизованих систем.
  • Газопостачання відновлено 240 абонентам.
  • Без газопостачання залишаються понад 161 тисяча абонентів. Найбільш складна ситуація із газопостачанням спостерігається в Запорізькій, Чернігівській, Миколаївській та Харківській областях.
  • Споживачі ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” за добу зменшили використання природного газу на 0,6%.
Паливо
 
Кабінет Міністрів України погодив рішення правління НАК "Нафтогаз України" про звільнення генерального директора АТ "Укртранснафта" Миколи Гавриленка. Згідно з розпорядженням Кабміну №410-р від 23 травня 2022 року, текст якого оприлюднено на урядовому порталі, новим гендиректором компанії призначено Володимира Цепенду, який має досвід роботи в АТ "Укртрансгаз" у сфері закупівель та капбудування, загальний стаж на підприємствах "Нафтогазу" – дев'ять років. Перед новим керівником стоїть невідкладне та критично важливе завдання – бути одним із головних факторів вирішення паливної кризи в Україні протягом наступних тижнів.
 
Міжнародний вимір та санкції
 
  • Швейцарський концерн Sulzer, який виробляє промислове обладнання для нафтової та нафтохімічної галузі, заявив про вихід з російського ринку.
  • Через невиконання «Газпромом» транзитного контракту «Нафтогаз» може повернутися до позову на $12 млрд, від якого компанія відмовилась в 2019 році, заявив в інтерв'ю CNBC Юрій Вітренко.
  • Німеччина восени планує припинити імпорт російського вугілля, замінивши його поставками з Південно-Африканської республіки, заявив канцлер Олаф Шольц.
  • Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький закликає Угорщину відмовитись від російської нафти та пропонує ввести спеціальне мито для імпортерів російської нафти.
  • Найбільша нафтова компанія Норвегії Equinor вийшла з усіх спільних з росією проектів.
  • Південно-корейська Daewoo розірвала з росією договір на будівництво трьох LNG-танкерів.

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом  

 
Комментарии (0)