ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 27 грудня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 27 грудня

За порушення графіків відключення електроенергії та незадовільну роботу кол-центрів відповідатимуть персонально керівники ОСР
Головне:

За порушення графіків відключення електроенергії та незадовільну роботу кол-центрів відповідатимуть персонально керівники ОСР 

Hitachi Energy та ДТЕК доставили в Україну 52 трансформатори на заміну пошкоджених обстрілами РФ 

Казахстан передав Україні 41 генератор для лікарень 
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
  • Дефіцит потужності в енергосистемі залишається суттєвим. Також наявні обмеження у системі передачі електроенергії внаслідок значних пошкоджень магістральних мереж масованими атаками росіян. У зв’язку з цим до всіх областей доведені ліміти споживання.
  • Наразі через перевищення лімітів споживання введені аварійні відключення у Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Львівській, Київській областях та у м. Києві.
  • На об’єктах генерації та електромережах, пошкоджених внаслідок вже дев'яти масованих російських атак, тривають ремонтні роботи.
  • Через масштабність та складність пошкоджень відновлення обладнання та функціонування низки ключових об’єктів вимагає значного часу.
  • «Укренерго», генерація та оператори систем розподілу роблять все можливе для покращення ситуації з електропостачанням в країні.
  • За ініціативою Міненерго відбулися перевірки операторів систем розподілу на предмет дотримання черговості відключень електроенергії та надання послуг споживачам.
  • «На сьогодні через руйнування та аварії внаслідок постійних російських атак українська електроенергетика не може задовольнити потреби всіх споживачів. Маємо як дефіцит генерації, так і обмеженість пропускної здатності магістральних мереж», - наголосив Міністр енергетики Герман Галущенко.
  • За словами голови Держенергонагляду Руслана Слободяна, тривалий час, зокрема, по південному регіону було мережеве обмеження 600 МВт, що приблизно дорівнює ліміту споживання однієї-двох областей.
  • Водночас для справедливого забезпечення електроенергією, операторами систем розподілу мають дотримуватись такі пріоритети:
1. Критична інфраструктура, зокрема об’єкти водо-, теплопостачання та лікарні,
 
2. Об’єкти військово-промислового комплексу, які працюють на оборону держави,
 
3. Бізнес, який виготовляє критично важливі товари та продукти. Наприклад, хлібопекарні та молокозаводи,
 
4. Житловий сектор.
  • Міненерго, НКРЕКП, Держенергонагляд отримують численні звернення від громадян щодо нестабільного і періодичного електропостачання або його відсутності. Так, за результатами проведених Держенергонаглядом перевірок було виявлено порушення зі сторони ОСР по всіх регіонах України.
  • Станом на сьогодні найбільше таких порушень зафіксовано у Волинській, Київській, Полтавській, Миколаївській, Одеській областях та м.Києві. Найменше порушень на даний час виявлено у Івано-Франківській, Кіровоградській та Рівненській областях.
  • «У разі, якщо оператори систем розподілу не дотримуватимуться приписів контролюючих органів та не усунуть виявлені порушення, до їхніх керівників застосовуватимуться персональні адміністративні стягнення», - наголосив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.
  • Група ДТЕК спільно з Hitachi Energy Ukraine та Hitachi Energy Poland доставили в Україну 52 трансформатори для забезпечення електропостачання. Нові трансформатори, які вкрай необхідні для швидкого повернення світла в домівки українців, мають замінити ті, що були пошкоджені російськими ракетами та дронами. Hitachi, з огляду на ситуацію в українській енергосистемі, налагодила власне виробництво трансформаторів таким чином, що замовлення для України стало найпріоритетнішим – необхідне обладнання було виготовлено та поставлено втричі швидше попередньо заявлених термінів.
  • Казахстан передав Україні 41 генератор для лікарень. Генератори будуть передані в області, які перебувають під атаками російських агресорів і де їх потребують найбільше: в Миколаївську, Дніпропетровську, Харківську.

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом 

 
Комментарии (0)