ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 6 грудня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 6 грудня

Внаслідок влучання в енергооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях у деяких регіонах вимушено застосовано екстрені відключення для збалансування системи й уникнення аварій
Головне:

Внаслідок влучання в енергооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях у деяких регіонах вимушено застосовано екстрені відключення для збалансування системи й уникнення аварій

Після 2 тижнів надважкої праці енергетиків деокупована Снігурівка Миколаївської області знову зі світлом

Нафтові санкції проти рф набули чинності сьогодні
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
  • росії вкотре не вдалось занурити Україну в темряву та холод. Були влучання в енергооб’єкти у Київській, Вінницькій та Одеській областях, заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Енергетична система країни функціонує та залишається цілісною. Були влучання в енергооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях. У деяких регіонах вимушено застосовано екстрені відключення для збалансування системи й уникнення аварій. Рятувальники вже працюють над ліквідацією наслідків атаки, аби повернути світло в кожну домівку.
  • Держатомрегулювання анулювало ліцензію на право здійснення організаційно-розпорядчих функцій, які пов’язані з забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки Чернічуком Юрієм Олексійовичем на посаді заступника головного інженера з модернізації та управління ресурсами ВП "Запорізька АЕС" під час заміщення головного інженера (першого заступника генерального директора) ВП "Запорізька АЕС". Відповідний наказ в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олегом Коріковим підписано 3 грудня 2022 року.
  • Після 2 тижнів надважкої праці енергетиків деокупована Снігурівка Миколаївської області знову зі світлом. Бригади обленерго зайшли на енергетичні об’єкти слідом за вибухотехніками, аби якнайскоріше оглянути масштаби пошкоджень та приступити до відновлення електропостачання.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив Віце-прем'єр-міністру з відновлення України – Міністру розвитку громад, територій та інфраструктури Олександру Кубракову створити координаційний штаб, який займатиметься координацією роботи з постачання і розподілу генераторів, які Україна закуповує й отримує як гуманітарну допомогу. Також цей штаб займатиметься забезпеченням достатньої кількості пального для цих генераторів.
Газ
 
Посилення стратегічного партнерства та закупівля додаткового обсягу газу, необхідного Україні для проходження опалювального сезону. Про це говорили очільник НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов та президент та генеральний директор найбільшої нафтогазової компанії Норвегії Equinor Андерс Опедал на зустрічі 2 грудня 2022 року. Маємо з Equinor перші домовленості щодо закупівлі додаткового обсягу газу для проходження найскладнішого за нашу історію опалювального сезону. Сподіваємося на спеціальні умови закупівлі та подальше резервування необхідного нам обсягу.
 
Пальне
  • У період зими штрафи за відсутність ліцензій на зберігання пального для потреб власного споживання накладатися не будуть. Про це заявив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він зазначив, що відповідні зміни будуть внесені до законодавства незабаром.
  • Підприємства Держлісагентства сформували рекордний запас паливної деревини у понад 260 тисяч кубів. Наразі тривають поставки у східні та південні прифронтові райони, великий осяг палива передається військовим.
 
Міжнародний вимір та санкції
  • Ще більше ракетних ударів по цивільній інфраструктурі по всій Україні чітко пояснюють жорстоку стратегію росії: перенести свою війну в кожен український дім, – заявила посол США в Україні Бріджит Брінк після обстрілів 5 грудня. Пані посол також процитувала держсекретаря Штатів Ентоні Блінкена, що росія намагається використати зиму як зброю проти українців, що є варварством. Бріджит Брінк додала, що «США продовжуватиме забезпечувати протиповітряну оборону та підтримку енергетичної інфраструктури, яка потрібна Україні для перемоги.
  • З 5 грудня ЄС застосовує обмеження ціни на російську нафту, йдеться на сайті Європейської ради.
  • Тепер гранична ціна на нафту і нафтопродукти та оливи, що походять з рф або експортуються з неї, – на рівні 60 доларів за барель.
  • Ціна переглядатиметься кожні два місяці, щоб реагувати на ситуацію на ринку. Але вона встановлюватиметься на рівні на 5% нижчому середньоринкової ціни на російську нафту і нафтопродукти, розрахованої на основі даних Міжнародного енергетичного агентства.
  • Ці санкції обмежать стрибки цін, спричинені надзвичайними ринковими умовами, та різко скоротять доходи, отримані росією від нафти.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом  

 
Комментарии (0)