ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуация в энергетике по состоянию на утро 7 марта

Ситуация в энергетике по состоянию на утро 7 марта

Все украинские атомные электростанции Украины продолжают стабильно работать. Оккупанты повредили газопровод Донецк-Мариуполь. Из-за повреждения газопровода населенные пункты от Угледара до Бердянска останутся без газа.
За минулу добу спостерігались значні піки зниження рівня споживання. Енергосистема працює стабільно, збалансовано і витримує всі навантаження.
 
Частота в мережі стабільна - 50 герц.
 
Вечірній максимум споживання електроенергії за минулу добу становив 13 700 МВт.
 
Нічний мінімум споживання склав 10 400 МВт.
 
Енергосистема має достатній запас енергоресурсів для запезпечення тепло- та електропостачання.
 
Експлуатаційним персоналом ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» (ЯПУ «Джерело нейтронів») завершено огляд майданчика, споруд та систем/елементів. Додаткових пошкоджень не виявлено. Радіаційний стан на майданчику в нормі.
 
Всі українські АЕС працюють. Станом на 10:10 7 березня 2022 року діючі атомні електростанції України продовжують стабільно працювати. Поточна потужність всіх чотирьох українських АЕС забезпечує необхідні обсяги виробництва електроенергії для потреб країни. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на АЕС і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.
 
Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень та будівель електростанцій, периметри захищених зон і прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон – під посиленим наглядом та контролем.
 
Запорізька АЕС наразі перебуває під повним контролем російських окупантів. На станції працює український персонал, який фахово намагається максимально забезпечити безпечну роботу ядерних об'єктів. Поміж іншого працівники станції усувають наслідки обстрілів. Російські окупанти змушують керівництво ЗАЕС всі дії узгоджувати з їхніми представниками. Оскільки на ЗАЕС перебувають озброєні російські військові, які не мають професійних навичок безпечного поводження з високотехнологічними ядерними установками, надалі зберігається високий ризик виникнення небезпечних з огляду на атомну та радіаційну безпеку ситуацій. Наразі в роботі перебувають два енергоблоки ЗАЕС. Інші – у стані ремонту або холодного зупинення.
 
Окупанти пошкодили газопровід Донецьк-Маріуполь. Через пошкодження газопроводу населені пункти від Вугледара до Бердянська залишаться без газу.
 
На вимогу оператора газорозподільчих мереж АТ «Київоблгаз» Оператор ГТС України відключив газорозподільні станції (ГРС) «Ірпінь», «Ворзель», «Блиставиця», «Стоянка», «5 (Гостомель, заводи)», «Чайки». Це означає, що 96 тис. абонентів у передмістях Києва залишаються без газопостачання. Тиску в системі вистачить до ранку 07 березня. Причина — численні пошкодження розподільних мереж облгазу внаслідок обстрілів окупантів. Через активні бойові дії співробітники Оператора ГТС і Київоблгазу не можуть ліквідувати пошкодження. В результаті станом на ранок обмежене газопостачання в населених пунктах: м. Ірпінь, м. Буча, м. Гостомель, смт Ворзель, смт Коцюбинське. Відновлювальні роботи можливо розпочати лише після припинення бойових дій. Загалом в Київській області зараз нараховується більше 98 000 домогосподарств без газопостачання.
 
Під час нічних обстрілів в Миколаївській області з реактивних систем залпового вогню були пошкодженні газопроводи середнього тиску. Для аварійного ремонту пошкоджених ділянок задіяно одразу чотири бригади аварійно-диспетчерської служби, які роблять усе можливе для відновлення безперебійного газопостачання. На ранок 7 березня в області нараховувалось більше 7 000 домогосподарств без газопостачання.
 
 Міжнародний вимір та санкції
 
6 березня 2022 року відбулось позачергове засідання ENSREG, за участі МАГАТЕ, WENRA, Україна (Держатомрегулювання) та двох спостерігачів (Швейцарія, Великобританія), з метою розгляду питань ядерної безпеки українських ядерних установок, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України. ENSREG закликає російських військових негайно залишити ядерні об’єкти, щоб оператор зміг забезпечити безпечну роботу об’єктів, здійснити повну оцінку їх стану та усунути пошкодження. ENSREG повторює свій заклик до Російської Федерації негайно припинити свою незаконну діяльність, щоб відновити контроль Держатомрегулювання над усіма ядерними об’єктами та матеріалами, в межах міжнародно визнаних кордонів України, відповідно до міжнародно визнаних стандартів ядерної безпеки та фізичного захисту.
 
Президент Володимир Зеленський закликає Захід ввести новий пакет санкцій проти Росії, зокрема на російську нафту та нафтопродукти.
 
Данія відмовиться від російського газу. Основні парламентські партії домовилися про те, що Данія повинна стати незалежною від російського газу "як можна швидше".
 

США можуть заборонити імпорт у країну російської нафти. Адміністрация Байдена рассматривает возможность ввести запрет на импорт российской нефти в США, даже если Европа такой шаг не поддержит.

 

По данным Министерства энергетики, Укрэнерго, Нафтогаз Украины, НКРЭКП, ДТЭК, ОГТСУ, РГК 

 
Комментарии (0)