ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 9 червня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 9 червня

ENTSO-E погодило розширення експорту української електроенергії. На початок ОЗП-22/23 запаси вугілля мають складати від 2 до 3 млн тонн. Уряд доручив «Нафтогазу» довести запаси газу на початок ОЗП не менше ніж 19 млрд куб. м.
Головне:

ENTSO-E погодило розширення експорту української електроенергії

На початок ОЗП-22/23 запаси вугілля мають складати від 2 до 3 млн тонн

Уряд доручив «Нафтогазу» довести запаси газу на початок ОЗП не менше ніж 19 млрд куб. м.
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
  • Об'єднання ENTSO-E позитивно відповіло на запит «Укренерго» та погодило поступове розширення можливості для експорту електроенергії з України до Європи. «Укренерго» розглядає можливість початку експорту електроенергії до європейських країн як можливість забезпечити додаткову ліквідність на ринку електроенергії та отримати додатковий прибуток.
  • Україна та Польща планують відновити та ввести в експлуатацію високовольтну лінію електропередачі з переведенням її на напругу 440 кВ до кінця 2022 року. Ця ЛЕП здатна на 25-30% збільшити український експортний потенціал. Лінія працюватиме у синхронному режимі, тобто до неї доступ матимуть усі учасники українського та європейського ринків. За оцінкою Міністра енергетики України Германа Галущенка, запуск лінії потенційно дозволить Україні збільшити експорт електроенергії до Польщі до 1 ГВт, що дозволить цій країні значною мірою замістити російські газ та вугілля.
  • Споживання електроенергії в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення російських військ та окупації частини територій упало приблизно на 30%. Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмігаль,.
  • Запаси вугілля на складах теплоелектростанцій на початок опалювального сезону 2022-2023 років мають досягти від 2 млн тонн до 3 млн тонн. Це дозволить забезпечити стабільність поставок як для населення, так і для бізнесу.
  • За минулу добу відновлено електропостачання близько 17,5 тисячам споживачів, які були знеструмлені через бойові дії. Зокрема у Донецькій області – 8,3 тисячам, Харківській – 4,2 тисячам, Запорізькій – 3,6 тисячам, Миколаївській – 1,4 тисячам.
  • Залишаються знеструмленими близько 725 населених пунктів, загалом близько 621,4 тисяч споживачів. Зокрема, в Донецькій області – понад 351 тисяча, Луганській – понад 128,2 тисяч, Харківській – близько 70,6 тисяч споживачів.
  • В центральному регіоні продовжуються аварійно-відновлювальні роботи на підстанції та лінії 750 кВ. На підстанції замінено трансформатор струму 750 кВ, демонтовано пошкоджений роз’єднувач. Проходить відновлення устаткування зв’язку. На лінії 330 кВ закінчені роботи на одній з складних ділянок траси мережі.
  • На двох підстанціях 330 кВ в східному та північному регіонах продовжується ремонт релейного та вимірювального обладнання.

Газ

  • Уряд доручив «Нафтогазу» довести запаси газу на початок ОЗП не менше ніж 19 млрд куб. м. Станом на 1 червня в підземних сховищах України зберігається вже 10 млрд кубічних метрів газу. Це на 7,5%, або на 700 млн кубів більше, ніж середні показники 2014-2018 років.
  • «Оператор газотранспортної системи України» обговорює із польськими колегами збільшення гарантованих потужностей для імпорту блакитного палива з РП із наявних 4-х до 18 млн куб. м на добу. Потенційно гарантована потужність на точці з’єднання Польща – Україна може становити 6,6 млрд кубометрів/рік, або 18 млн кубометрів на добу».
  • Без газопостачання залишаються 177 тисяч абонентів.
  • Споживачі ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» за добу зменшили використання природного газу на 3,6%.
  • Газопостачання відновлено 10,7 тисячам абонентів.
 Пальне
 
  • У травні Держпродспоживслужба розпочала перевірку 107 АЗС в Києві та зафіксувала порушення на 36 з них. 33 з 36 заправок були оштрафовані на 1,4 млн гривень за необґрунтовано отриману виручку.
  • Прикордонники та митники першочергово пропускають бензовози, які їдуть в Україну з пальним та за пальним в країни ЄС. «Зелені коридори» для них погоджені з суміжними країнами. Автівки з пальним проходять прикордонно-митні процедури контролю в пріоритетному порядку, як з боку сусідньої країни, так і в Україні. У випадку накопичення бензовозів на виїзд з України, спільно з Нацполіцією їх супроводжують до пункту пропуску та оформлюють по окремій смузі руху.
ЖКГ
  • Уряд сьогодні створює штаб, який у щоденному режимі буде займатися підготовкою до опалювального сезону 2022/23. Очолить його Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Завдання чіткі: збалансувати систему, провести ремонти, оперативно вирішувати всі проблеми, сформувати необхідний рівень комунікації між усіма задіяними рівнями.
  • Міжнародний вимір та санкції
Канада забороняє експорт 28 послуг, які є життєво необхідними для нафтової, газової та хімічної промисловостей рф.

Україна відмовила генеральному директору Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаелю Маріано Гроссі у візиті на окуповану російськими військами Запорізьку АЕС, передає Енергореформа. «Українська сторона не запрошувала Гроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляла йому у такому візиті, наголосивши, що візит на станцію стане можливим лише тоді, коли нашій країні повернуть контроль над нею».  

 
Комментарии (0)