ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаСитуація в енергетиці України станом на ранок 8 вересня

Ситуація в енергетиці України станом на ранок 8 вересня

МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового створення зони ядерної безпеки та зони захисту на ЗАЕС
Головне:

«Нафтогаз» відкрив нову газову свердловину на Харківщині

Єврокомісія визначила можливі інструменти обмеження цін на російський газ 

МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового створення зони ядерної безпеки та зони захисту на ЗАЕС
 
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
 
Працівникам Запорізької АЕС, які працюють під російською окупацією, не загрожує відповідальність за колабораціонізм, повідомила Віце-прем’єр-міністр – Міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.
 
Міністерство енергетики України створило оперативний штаб із забезпечення моніторингу проходження підприємствами ПЕК осінньо-зимового періоду 2022/2023 років. Оперативний штаб створено з метою забезпечення постійного моніторингу основних показників роботи електроенергетичного, ядерно-промислового, вугільно-промислового та нафтогазового комплексів під час проходження ОЗП; оперативного визначення ризиків і загроз порушення безпеки постачання електричної енергії споживачам у випадку можливого дефіциту паливно-енергетичних ресурсів та/або доступних генеруючих потужностей та напрацювань відповідних рішень для оперативного реагування.
 
 
Газ
 
Група «Нафтогаз» відкрила у Харківській області нову розвідувальну свердловину, яка дасть змогу видобувати мінімум 120 тисяч кубометрів газу на добу. Значний газовий поклад відкрили на глибині понад 6 000 метрів. Місце для буріння визначили за результатами 3D-сейсмічних досліджень. Добовий дебіт газу свердловини — понад 120 тис. куб. м. За попередніми оцінками, її потенціал може бути ще більшим.
 
 
Міжнародний вимір та санкції
 
МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового створення зони ядерної безпеки та зони захисту на ЗАЕС. «До завершення конфлікту і відновлення стабільних умов існує нагальна потреба у проміжних заходах для запобігання ядерній аварії внаслідок фізичної шкоди, спричиненої військовими діями. Цього можна досягти шляхом негайного створення охоронної зони ядерної безпеки. МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового створення такої зони ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС», – зазначається звіті.
 
росія має негайно вивести свої війська не лише з району навколо Запоріжжя, а й з усієї України, адже не має жодного права використовувати Запорізьку АЕС у своїй брудній війні. Про це під час засідання Радбезу ООН заявив представник США Джеффрі Де Лаурентіс.
 
Німеччина підтримує постійну місію МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, - заступник постійного представника Німеччині при Радбезі ООН Томас Захнайзен.
 
Представлення звіту МАГАТЕ про стан ядерної безпеки в Україні під час Радбезу ООН, на жаль, не стало спринтерською дистанцією з деокупації ЗАЕС, а лише черговим етапом виснажливого марафону, що триває вже більше півроку. У чому були згодні абсолютно всі учасники Радбезу ООН (крім росії) – це в необхідності демілітаризації станції і території навколо неї, - Міністр енергетики України Герман Галущенко
 
Європейська комісія визначила два можливі інструменти обмеження оптових цін на газ у разі подальших перебоїв чи навіть повного припинення його поставок з росії. Перший передбачає обмеження цін на імпортований газ із росії, а другий – створення адміністративних цінових зон для найбільш постраждалих країн ЄС, так званих «червоних зон».
 
ЄС готовий до повного припинення постачання російського газу завдяки власним потужностям зберігання та заходам з енергозбереження, повідомив комісар ЄС з економіки Паоло Джентілоні.
 
АРМА отримала майже 24 млн грн заарештованих коштів підприємства зі структури «роснєфті». В управління АРМА передано заарештовані на банківських рахунках кошти підприємства, створеного російським ПАТ «нафтова компанія «роснєфть».
 
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом  

 
Комментарии (0)