ГлавнаяКомментарииЭлектроэнергетикаС.Нагорняк: "Я вважаю, що ця ідея – фантастична, її важко реалізувати – в першу чергу"

С.Нагорняк: "Я вважаю, що ця ідея – фантастична, її важко реалізувати – в першу чергу"

Ідея закопувати лінії електропередач під землю є досить ефективною, але її важко втілити через масштабні витрати.
Ідея закопувати лінії електропередач під землю є досить ефективною, але її важко втілити через масштабні витрати. Про це розповів голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат Сергій Нагорняк в інтерв’ю 24 Каналу.
 
У вересні заступник міністра енергетики Микола Колесник в ефірі телемарафону повідомив, що в Україні розглядається можливість перенесення повітряних ліній електропередач під землю для захисту від обстрілів з боку Росії.
 
При цьому йдеться про кабельні мережі, розташовані на високих опорах, які трапляються в містах і на територіях між ними, включаючи сільські райони. Хоч російські дрони та ракети можуть пошкоджувати повітряні лінії, вони не є пріоритетними цілями атак, як, наприклад, електростанції та підстанції.
 
Також щодо цієї пропозиції висловився і Сергій Нагорняк в інтерв'ю 24 Каналу.
 
"Я вважаю, що ця ідея – фантастична, її важко реалізувати – в першу чергу. По-друге, на це потрібні шалені ресурси. По-третє, треба зрозуміти, хто власник цих мереж. Якщо мова йде про мережі Укренерго, це тисячі кілометрів ліній електропередач, і їх нереально закопати під землю, на це будуть потрібні мільярди доларів. Це хибна стратегія",– вважає Нагорняк.
 
Депутат вважає, що "закопування" ліній електропередач від атомних електростанцій до підстанцій Укренерго, через які розподіляється електрика, є дорогим проєктом. Він зазначив, що для реалізації цього необхідно пройти всі експертизи, включаючи ДСНС та Генштаб, розробити проєкт та кошторис, а також отримати відповідні дозволи.
 

"Це лише заява окремого чиновника, яка поки що не обґрунтована нічим", – каже співрозмовник.  

 
Комментарии (0)