ГлавнаяСправочникСправочник ЖКХТолковый словарь коммунальщика (Д)

Толковый словарь коммунальщика (Д)

Полный толковый словарь терминов, встречающихся в нормативных актах и применяемых в процессе оказания жилищно-коммунальных услуг

Двоставковий тариф на теплову енергію - грошовий вираз двох окремих частин тарифу (умовно-змінної та умовно-постійної).

Двоставковий тариф на теплову енергію - грошовий вираз двох окремих частин: умовно-змінної - вартість одиниці (1 Гкал) теплової енергії, умовно-постійної - абонентська плата за одиницю (Гкал/год) теплового навантаження.
 

Дворова мережа водовідведення - мережа, розташована в межах однієї дворової ділянки, яка з'єднує випуски з окремих будівель.

Двоярусний відстійник - відстійник, у якому процес відстоювання стічних вод і зброджування осаду суміщені й відбуваються у конструктивно розділених об'ємах.

Дегазація води - видалення з води розчинених газів.

Джерело питного водопостачання - водний об'єкт, вода якого використовується для питного водопостачання після відповідної обробки або без неї.

Ділянка родовища підземних вод - просторово обмежена частина родовища підземних вод, у межах якої існують сприятливі умови для видобутку підземних вод окремим водозабором.

Дільниця виробнича - структурний підрозділ підприємства чицеху, що об'єднує групу робочих місць, організованих запредметним, технологічним чи предметно-технологічним принципомспеціалізації.


Джерело теплової енергії - виробничий об'єкт, призначений для виробництва теплової енергії або комбінованого виробництва електричної та теплової енергії.

Джерело теплової енергії - виробничий об'єкт, призначений для виробництва теплової енергії.

Джерело теплопостачання - виробничий об'єкт, призначений для виробництва теплової енергії.

Додаткове паливо - паливо, що спалюється постійно або тимчасово в продуктах згорання основного палива з метою підвищення електричної і/або теплової потужності когенераційної установки.

Допуск - комплекс організаційно-технічних заходів щодо гарантування правильності підготовки робочого місця, достатності вжитих заходів безпеки, що здійснюється допускаючим, після виконання яких бригада має право розпочати роботу на робочому місці, до якого вона допускається за нарядом-допуском або розпорядженням.

Добовий графік подачі гарячої води - тривалість послуги з гарячого водопостачання протягом доби при режимах роботи системи гарячого водопостачання, відмінних від безперервних.

Доза активного мулу - вміст активного мулу в аеротенку.

Домінералізація питної води - технологічний процес обробки питної води для збільшення концентрації мінеральних речовин, зокрема макро- та мікроелементів (штучна мінералізація або розведення).

Допоміжні об'єкти водопроводу (каналізації) - об'єкти підприємства ВКГ (водноканалізаційного господарства), які не включені до основної технологічної схеми підйому, подачі та очищення води або відведення та очищення стічних вод (котельні, майстерні, гаражі тощо).

Дощоприймач - споруда на каналізаційній мережі, призначена для приймання і відведення дощових вод.

Дренаж фільтра для очищення води - пристрій для рівномірного розподілу промивної води й повітря на площі фільтра, збирання і відведення фільтрованної води.


Дублювання - виконання працівником професійних обов'язків на робочому місці чергового оперативного або оперативно-ремонтного персоналу під наглядом досвідченого працівника з метою оволодіння навичками керування устаткованням.
 

 
Комментарии (0)