ГлавнаяСправочникСправочник ЖКХТолковый словарь коммунальщика (Г)

Толковый словарь коммунальщика (Г)

Полный толковый словарь терминов, встречающихся в нормативных актах и применяемых в процессе оказания жилищно-коммунальных услуг

Газ поставлений - кількість газу, зафіксована комерційними ЗВТ. Бухгалтерський облік та облік за допомогою приладів обсягу поставленого газу базується на взаємній відповідальності газотранспортних підприємств, постачальників та споживачів газу (теплогенеруючих підприємств) згідно із Законом України "Про нафту і газ" та постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 No 1729 "Про забезпечення споживачів природним газом". У Методиці термін використовується стосовно обліку газу, транспортованого теплогенеруючому підприємству газотранспортним, газовидобувним або газорозподільним підприємством.

Газ природний горючий - суміш газів земної кори (здатних горіти вуглеводнів метанового ряду та невуглеводневихкомпонентів), яка перебуває у газовому стані за стандартних умов(ДСТУ 4314). У Методиці термін використано щодо природного газу якпалива для теплогенеруючих підприємств.

Галузеві ТНВПВ - технологічні нормативи, установлені для кожної з підгалузей житлово-комунального господарства.

Гідралічне навантаження за стічними водами - маса стічних вод, що припадає на одиницю поверхні чи об'єму очистних споруд за певний проміжок часу.

Глибоке очищення стічних вод - додаткове очищення попередньо очищених стічних вод, яке забезпечує подальше зниження в них деяких залишкових забруднювальних речовин.

Головний каналізаційний колектор - трубопровід, який збирає стічні води від збірних колекторів та районних насосних станцій.

Гранично допустима концентрація (гдк) речовини у воді - встановлений рівень концентрації речовини у воді, вище якого водавважається непридатною для конкретних цілей водокористування.

Гранично допустимий скид (гдс) речовини - маса речовини узворотній воді, що є максимально допустимою для відведення завстановленим режимом даного пункту водного об'єкта за одиницючасу.

Груповий водопровід - водопровід, що подає воду споживачам кількох населених пунктів.

Граничні показники - це визначені в умовах і правилах здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії величина встановленої потужності електростанції або обсяг річного відпуску нею електричної енергії в об'єднану енергетичну систему України, вище яких продаж електричної енергії має здійснюватися на оптовому ринку.

Група енергетичного або силового обладнання - сукупність енергоблоків з однаковою потужністю або сукупність котлів і турбін, які пов'язані загальним виробництвом та використанням пари, тиском свіжої пари та характером вироблення тепла. Залежно від типу (принципу дії - конденсаційні або з регульованим відбиранням пари) турбін групи поділяються на конденсаційні або теплофікаційні (ГКД 34.09.108).
 

 
Комментарии (0)