ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаУкренерго почало готуватись до наступного опалювального сезону

Укренерго почало готуватись до наступного опалювального сезону

Вже почалася підготовка до наступного опалювального сезону. Ми зараз моделюємо різні сценарії його проходження й обговорюємо, що треба зробити, для того, щоб пройти його збалансовано і з якомога меншими ризиками
Вже почалася підготовка до наступного опалювального сезону. Ми зараз моделюємо різні сценарії його проходження й обговорюємо, що треба зробити, для того, щоб пройти його збалансовано і з якомога меншими ризиками. Про це заявив керівник НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. 
 
За його словами, окрім термінових задач, пов’язаних з відновленням, є ще один аспект підготовки.  Це те, яким чином взагалі можна в середньостроковій перспективі протидіяти російським атакам і збільшити стійкість української енергосистеми. 
 
Він підкреслив, що зараз виробництво електроенергії зосереджено буквально на кількох майданчиках великих теплових та гідроелектростанцій, тому  їхнє пошкодження при масованих обстрілах росіян призводить до серйозних проблем з енергопостачанням. Крім того, більшість цих енергооб’єктів була побудована ще в 60-70 роках минулого століття, й безкінечно їх відновлювати після ударів росіян буде складно. 
 
«Єдиний сталий шлях убезпечення енергосистеми від такого масованого ракетного терору полягає в децентралізації генеруючих потужностей. Тобто замість 15 чи 20 великих електростанцій, необхідно побудувати сотні маленьких, від 5 до 30 МВт потужності. Вони будуть більш стійкими до цих атак в силу своєї розосередженості. 
 
Нові об’єкти генерації мають бути різного типу. Окрім сонячних та вітрових електростанцій, які сильно залежать від погоди, потрібні технології для балансування. Це й  невеликі, але високоманеврені газові електростанції, й системи накопичення енергії, і сучасна теплова генерація на біогазі та інших відновлювальних видах палива», - заявив Кудрицький. 
 

Він зазначив, що приватний інвестор, який може побудувати ці нові електростанції, потребує певних умов, зокрема, розуміння механізму окупності своїх інвестицій. І якщо на ринку допоміжних послуг ціни та відсутність боргів дозволяють будувати розрахунки, то на іншому цікавому для інвестора сегменті – балансуючому ринку продовжується процес нарощування боргів. 

 
Комментарии (0)