ГлавнаяНовости ЖКХУтилизация ТБОВ Україні з'явиться тисяча сміттєпереробних заводів

В Україні з'явиться тисяча сміттєпереробних заводів

До 2030 року введуть роздільний збір сміття для населення, збільшать відповідальність підприємств за відходи і побудують 800 нових потужностей з переробки вторинної сировини

 

В Україні до 2030 року введуть роздільний збір сміття для населення, збільшать відповідальність підприємств за відходи і побудують 800 нових потужностей з переробки вторинної сировини, утилізації та компостування біовідходів, пише 112 Україна.

Це передбачає Національна стратегія поводження з відходами, розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

За його даними, дана стратегія передбачає три ключові принципи:

перехід до економіки замкнутого циклу, яка є основою стратегії сталого розвитку,

розширена відповідальність виробника, яка підштовхне бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці,

впровадження п'ятиступінчастою ієрархії поводження з відходами (її пріоритет - запобігання утворенню відходів, а найменш прийнятний варіант - поховання).

"У нашій країні зростають обсяги утворення відходів, поширюються площі несанкціонованих звалищ. Найбільше навантаження на навколишнє середовище здійснює хімічна, металургійна, вуглевидобувна промисловості, сільське господарство, інфраструктура. Щорічно утворюється приблизно 10 тонн відходів на одного українця. В Україні накопичилося близько 36 млрд тонн відходів . Це понад 50 тис. тонн на один квадратний кілометр території нашої країни. Утилізується тільки 30% промислових відходів і лише 4% - побутових ", - сказав Семерак.

Міністр стверджує, що до 2030 року цілком реалістично домогтися впровадження роздільного збору відходів, придатних до переробки, мінімум в 5 тис. Населених пунктах, створення 250 центрів по збору відходів споживання; створити 800 нових потужностей з переробки вторинної сировини, утилізації та компостування біовідходів.

"Таким чином до 20% збільшаться обсяги відходів, спрямованих на переробку", - прогнозує Семерак.

Стратегія передбачає зменшення кількості місць видалення твердих побутових відходів - передбачається зменшення загального обсягу по захороненню побутових відходів з 95% до 30%.

За словами міністра, органи місцевого самоврядування будуть організувати пункти збору для використаних товарів.

"У поводженні з побутовими відходами пропонуємо ввести роздільний збір, визначення оптимальних районів для розміщення регіональних сміттєперевантажувальних станцій, заводів, полігонів, це вимагає будівництво за кошти органів місцевого самоврядування. Вони повинні організувати пункти збору для повторного використання меблів, побутової техніки, одягу та інших товарів , які були у вжитку ", - пояснив міністр екології.

 

 

 
Комментарии (0)