ГлавнаяНовости ЖКХОтопительный сезон 2023-2024В Україні змінили процес подання заяв на субсидію через Дію

В Україні змінили процес подання заяв на субсидію через Дію

В Україні змінили процес подання заяв на субсидію через Дію. Час оформлення заявки скоротився втричі – із 30 хвилин до 10 хвилин, а кількість полів в анкеті урізали з 21 до 7.
В Україні змінили процес подання заяв на субсидію через Дію. Час оформлення заявки скоротився втричі – із 30 хвилин до 10 хвилин, а кількість полів в анкеті урізали з 21 до 7.
 
Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 
 
"Більшість документів автоматично підтягнеться з реєстрів, не потрібно стояти в чергах, збирати довідки та заповнювати довгі анкети", – зазначив він.
 
Оформлення субсидії онлайн у Дії доступне лише для тих українців, які ще жодного разу не подавали відповідну заяву. Тим, хто вже отримував субсидії раніше, їх продовжують або автоматично, або після звернення в органи соціального захисту.
 
Як оформити субсидію онлайн: покрокова інструкція
 
1. Зареєструйтесь або авторизуйтесь у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.
 
2. У меню "Послуги" на порталі Дія виберіть "Пенсії, пільги та допомога", а потім – "Заява на субсидію".
 
3. Перевірте коректність своїх даних, за необхідності оновіть їх у профілі користувача.
 
4. Вкажіть адресу, за якою хочете отримати субсидію.
 
5. Виберіть необхідні комунальні послуги зі списку доступних та заповніть поля по кожній із них.
 
6. Вкажіть IBAN рахунку, на який надходитиме субсидія.
 
7. Вкажіть дані осіб, зареєстрованих у квартирі чи будинку, а також їхніх родичів. Внутрішньо переміщеним особам чи орендодавцям необхідно вказати лише дані тих, хто фактично проживає в оселі. При розрахунку враховуються доходи людей, зазначених у заяві про субсидію.
 
8. Перевірте дані сформованої заяви, підпишіть електронним підписом і надішліть.
 
Субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону або розраховується на неопалювальний сезон. 
 
Субсидія на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілення електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення розраховується у квітні та жовтні. 
 
При призначенні враховується тривалість опалювального сезону з 16 жовтня по 15 квітня включно.
 
Отримати житлові субсидії можуть сім'ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більша за певний для них обов'язковий платіж. Цей показник розраховується індивідуально для кожної сім'ї за встановленою формулою і залежить від доходів сім'ї. 
 
А саме:
  • встановлюється середньомісячний загальний прибуток домогосподарства;
  • середньомісячний загальний дохід поділяється на кількість членів домогосподарства і надалі визначається середньомісячний дохід на одну особу;
  • дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць, з якого призначається субсидія, тобто з 1 січня року 2024-го це 2920 грн;
  • отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 20% і так визначається відсоток середньомісячного сукупного доходу.

 

 
Комментарии (0)