ГлавнаяНовости ЖКХЗаконодательствоВР ухвалила у першому читанні законопроєкт про мінімальні запаси нафти та нафтопродукти

ВР ухвалила у першому читанні законопроєкт про мінімальні запаси нафти та нафтопродукти

Законопроектом №9024-д запропонували визначити засади створення, функціонування, порядок фінансування системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні, функції та повноваження державних контролюючих органів
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про мінімальні запаси нафти та нафтопродукти, про це повідомила пресслужба ВР.
 
"Парламент ухвалив за основу №9024-д - про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. "За" - 285", - говориться у повідомлені.
 
Законопроектом №9024-д запропонували визначити засади створення, функціонування, порядок фінансування системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні, функції та повноваження державних контролюючих органів.
 
Також ним пропонується уповноважити Міненерго визначати перелік нафти та нафтопродуктів, які повинні входити до складу мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, їх співвідношення (нафтопродукти – не менше 1/3 сумарного запасу) та обсяг, які зобов’язані створювати та зберігати оператори та суб’єкти ринку.
 
Ключові положення документа:
 
мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів зберігаються у вигляді екстрених та спеціальних запасів, які не можуть використовуватися в комерційних цілях, а використовуються лише для подолання кризових явищ місцевого або глобального рівня;
обсяг мінімальних запасів повинен відповідати, щонайменше, 90 дням середньодобового чистого імпорту або 61 дню середньодобового внутрішнього споживання, в залежності від того, яка з двох величин більша.
 

Як очікується, такий закон дозволить забезпечити безперервне постачання нафти та нафтопродуктів на внутрішній ринок України у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів, подібну тій, з якою зіштовхнулися минулого року. 

 
Комментарии (0)