ГлавнаяНовости ЖКХЭлектроэнергетикаВже втрачено 30% потужностей сонячної генерації - Міненерго

Вже втрачено 30% потужностей сонячної генерації - Міненерго

Міністерство енергетики України вважає зруйнованими або окупованими близько 30% потужностей сонячної генерації, близько 90% – вітрової, 30,1% – потужностей ТЕЦ і ТЕС
Міністерство енергетики України вважає зруйнованими або окупованими близько 30% потужностей сонячної генерації, близько 90% – вітрової, 30,1% – потужностей ТЕЦ і ТЕС,  про це розповів міністр енергетики України Герман Галущенко, повідомляє пресслужба.
 
"Зруйновані або окуповані близько 30% потужностей сонячної генерації, близько 90% – вітрової, 30,1% – потужностей ТЕЦ і ТЕС, значних втрат зазнають електромережі", – зазначив він.
 
У зв'язку з цим Міненерго підготувало перелік окремих потенційних проєктів для відновлення енергосектору України, які будуть представлені на конференції у вівторок, 5 липня.
 
"Ми маємо реконструювати нашу енергетичну інфраструктуру відповідно до сучасних потреб, які існують в енергетичному секторі, впроваджуючи новітні технології, розвиваючи зелену енергетику, слідуючи принципам європейського "зеленого" курсу. При цьому, ми не починатимемо "з нуля". Український енергетичний мікс вже на 70% декарбонізований. І маємо плани збільшити частку відновлюваних джерел енергії до 25% до 2030 року", – додав міністр.
 
Він наголосив, що зараз для європейського бізнесу і навіть цілих країн існує унікальна можливість створювати "міста майбутнього" в Україні.
 
"Всі чули назви зруйнованих містечок біля Києва: Буча, Ірпінь, Ворзель. Європейські компанії чи країни можуть взяти окреме містечко і перетворити його на сучасне енергоефективне місто, впровадити інноваційні технології у виробництві тепла та електроенергії, енергопостачанні. Такі міста можуть стати прикладом майбутньої України", – запропонував Герман Галущенко.
 
Міністр запевнив, що компанії, які хочуть взяти участь у проєктах з відновлення енергосектору України, отримають всебічне сприяння з боку Міненерго.
 
Україна на конференції у Лугано представила план відновлення країни протягом 10 років. Серед національних програм є і "Енергетична незалежність та зелений курс". Фінансування програми передбачається у розмірі 130 млрд доларів.
 

План енергетичного відновлення включає: будівництво 1,5-2 ГВт пікових потужностей та 0,7-1 ГВт СНЕ; розвиток smart grids; відновлення пошкоджених енергообʼєктів; продовження строків експлутації атомних енергоблоків, завантаження наявних потужностей АЕС та будівництво нових блоків на ХАЕС; локалізацію виробництва ВДЕ-обладнання; будівництво НПЗ; розвиток водневої інфраструктури; будівництво 15 ГВт електролізних потужностей; будівництво 3,5 ГВт ГЕС та ГАЕС; поетапне розширення експортних потужностей до 7 ГВт; розвиток виробництва біопалива із сільгосппродукції тощо.  

 
Комментарии (0)