ГлавнаяНовости ЖКХАльтернативная энергетикаЧерез війну в Україні працюють лише 27% вітрових та близько 35% сонячних електростанцій

Через війну в Україні працюють лише 27% вітрових та близько 35% сонячних електростанцій

Багато українських СЕС і ВЕС розташовані в південних регіонах, які найбільше зазнали атак російських військ. Систематично знищуються вітряні турбіни, сонячні батареї, лінії електропередач та електроустаткування електростанцій
Через війну в Україні працюють лише 27% вітрових та близько 35% сонячних електростанцій, про це повідомили аналітики GMK Center. 
 
Багато українських СЕС і ВЕС розташовані в південних регіонах, які найбільше зазнали атак російських військ. Систематично знищуються вітряні турбіни, сонячні батареї, лінії електропередач та електроустаткування електростанцій. Російські солдати крадуть обладнання. 
 
За оцінками Української вітроенергетичної асоціації, електроенергію виробляє лише 27% усіх ВЕС. Інші виведені з експлуатації через пошкоджені трансформаторні підстанції та повітряні лінії електропередач. 
 
Не краще справи із сонячною енергетикою. За даними Європейсько-українського енергетичного агентства, станом на 10 березня 37% наземних, 35% дахових/фасадних сонячних електростанцій, 29% біогазових установок, 16% малих ГЕС, 48% станцій на біомасі перебували у районах активних бойових дій. Загалом 47% потужностей ВДЕ розташовувалися у регіонах активних бойових дій. 
 
Окремою проблемою є технічне обслуговування відновлюваних джерел енергії, оскільки всі іноземні фахівці покинули Україну через військові дії. Оператори та диспетчери українських електростанцій роблять все можливе, щоб самостійно вирішувати технічні питання. 
 
До повномасштабної агресії росії відновлювана енергетика в Україні активно розвивалася. Виробництво зеленої енергії збільшилося більш ніж у 6 разів із 2017 по 2021 рік. У 2021 році відновлювані електростанції виробили 8,1% від загального обсягу електроенергії в Україні. 
 

Станом на кінець 2021 року в Україні встановлена ​​потужність ВДЕ досягла 9,7 ГВт. З них 78,6% – СЕС та 17,3% – ВЕС. 

 
Комментарии (0)