ГлавнаяНовости ЖКХФинансирование ЖКХДепутати підтримали мораторій на підвищення тарифів на газ та тепло під час війни

Депутати підтримали мораторій на підвищення тарифів на газ та тепло під час війни

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №7427, згідно з яким тарифи на газ і тепло для українців не зростатимуть під час війни
Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №7427, згідно з яким тарифи на газ і тепло для українців не зростатимуть під час війни, повідомила народний депутат, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.
 
Так, законопроектом запроваджується мораторій на підвищення цін і тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення.
 
Також законопроект встановлює тимчасову заборону постачальнику природного газу примусово стягувати заборгованість зі споживачів – зокрема, включати цю заборгованість у рахунок на оплату, подавати судові позови, проводити стягнення цієї заборгованості у примусовому порядку, вчиняти заходи з припинення газопостачання у зв'язку з наявністю цієї заборгованості тощо.
 
Разом із тим, передбачено компенсації збитків і втрат для суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання. Вони покриватимуться із держбюджету.
 
Фінансувати витрати, що виникнуть внаслідок введення мораторію, планується за рахунок збільшення видатків спеціального фонду Державного бюджету на 264,3 млрд грн. Відповідний законопроект №7429, зі слів Шуляк, депутати також ухвалили в першому читанні.
 
Він передбачає, що забезпечення цих видатків пропонується здійснити за рахунок:
  • додаткових надходжень від сплати дивідендів, які нараховуються на акції "Нафтогазу", що належать державі (64.4 млрд грн);
  • додаткових надходжень від сплати авансового платежу з податку на прибуток при виплаті цих дивідендів (11,6 млрд грн);
  • надходжень донорської та іншої міжнародної допомоги, що надається з метою фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання у період воєнного стану та подальшого відновлення (188,3 млрд грн).  
 
Комментарии (0)