ГлавнаяПубликацииФинансирование ЖКХДепутати ухвалили держбюджет країни на 2023 рік

Депутати ухвалили держбюджет країни на 2023 рік

Верховна Рада України схвалила проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» у другому читанні та в цілому
Вчора, 3 листопада 2022 року, Верховна Рада України схвалила проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» у другому читанні та в цілому.
 
Загалом при доопрацюванні проекту бюджету враховано близько 60 % правок та пропозицій народних депутатів.
 
«Своєчасне прийняття головного фінансового документа країни дозволяє нам продовжити діалог з нашими міжнародними партнерами щодо пошуку джерел фінансування дефіциту та підтримки України в боротьбі із збройною агресією рф», – підкреслив Сергій Марченко та подякував депутатам за конструктивну роботу в комітетах та у стінах парламенту, за співпрацю з Урядом та Міністерством фінансів України.
 
Головне з виступу Сергія Марченка під час презентації Державного бюджету на 2023 рік до другого читання:
 
Щодо макропоказників
 
Прогноз реального зростання ВВП у 2023 році скориговано на більш консервативні припущення темпів відновлення економіки (порівняно з попереднім прогнозом).
 
Також були враховані високі безпекові ризики та ризики, пов’язані із продовженням атак рф на об’єкти енергетичної системи та інші об’єкти критичної інфраструктури України.
 
Прогноз реального зростання ВВП - 3,2 % замість попереднього прогнозу в 4,6 %.
 
Прогноз інфляції у 2023 році зменшено з 30 % до 28 % (у вимірі грудень до грудня).
 
Прогноз номінального ВВП на 2023 рік було скориговано на 120 млрд грн до  6 трлн 280 млрд гривень.
 
Більш оптимістичні очікування щодо фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів зумовили коригування припущення щодо обмінного курсу гривні до долара США.
 
На кінець року він становитиме 45,8 грн за дол. США (замість 50 грн за дол. США у попередньому прогнозі). Припущення щодо середньорічного значення обмінного курсу залишилось без змін (42,2 грн за дол. США).
 
Щодо доходів
 
Доходи проекту державного бюджету на 2023 рік передбачено у сумі 1 трлн 330 млрд грн, у тому числі доходи загального фонду – 1 трлн 173 млрд грн та доходи спеціального фонду – 156 млрд гривень.
 
Доходи пропонується збільшити порівняно з першим читанням на 50 млрд грн, у тому числі за загальним фондом – на 26 млрд грн, а за спеціальним фондом – на 24 млрд гривень.
 
Основними факторами, які вплинули на перегляд прогнозу доходів до другого читання, є:
 
- врахування пропозицій, наведених у Бюджетних висновках Верховної Ради України;
 
- норми закону щодо змін до Податкового кодексу України стосовно ставок акцизного податку на пальне,
 
- а також скоригованих макропоказників.
 
За загальним фондом передбачено збільшення:
  • по податку та збору на доходи фізичних осіб на 15 млрд грн (за рахунок перегляду макропоказників та удосконалення підходів в прогнозуванні ПДФО);
  • ПДВ із ввезених товарів на 27 млрд грн (за рахунок підвищення ставок в оподаткуванні пального з 7 % до 20 %);
  • коштів, що перераховуються НБУ, на 35,5 млрд грн (у зв’язку із врахуванням уточненої інформації Національного банку про суму прибутку).
При цьому за загальним фондом планується зменшення:
  • податку на прибуток на 21 млрд грн (через зменшення прибутку прибуткових підприємств);
  • рентної плати за видобування природного газу на 23 млрд грн (у зв’язку із змінами в оподаткуванні природного газу щодо бази оподаткування);
  • ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування на 6 млрд грн (за рахунок зміни макропоказників та зменшення споживчих витрат).
За спеціальним фондом передбачено збільшення:
  • акцизного податку з пального на 7 млрд грн (за рахунок повернення довоєнних ставок оподаткування);
  • коштів, що перераховуються НБУ, на 16 млрд грн;
  • грантів на 442 млн грн (за програмами міжнародної підтримки для МОЗ та Мінреінтеграції).
Дефіцит
 
При доопрацюванні проекту держбюджету до другого читання було збільшено дефіцит на 17 млрд грн (до 20,6 % ВВП).
 
Дефіцит планується профінансувати за рахунок збільшення зовнішніх запозичень. Відповідно на цю суму зросте обсяг державного боргу.
 
У результаті прогнозний обсяг державного боргу в еквіваленті у національній валюті передбачено в абсолютному значенні 6 трлн 423 млрд гривень.

Щодо видатків
 
Видатки державного бюджету до другого читання збільшено порівняно з першим читанням на 67 млрд гривень. Вони становитимуть 2 трлн 640 млрд грн, у тому числі загального фонду – 2 трлн 312 млрд грн та спеціального фонду – 328 млрд гривень.
 
Ресурс на національну безпеку і оборону порівняно з першим читанням не змінився та становить близько 50 % всього бюджету. Це 1 трлн  141 млрд грн або 18,2 % ВВП (загальний фонд – 1 трлн 6 млрд грн, спеціальний фонд – 115 млрд грн, державні гарантії – до 20 млрд грн).
 
Для вирішення питань соціального та економічного характеру передбачено збільшення видатків державного бюджету, зокрема на:
  • виплату пенсій – на 39 млрд грн (до 272 млрд грн);
  • фонд ліквідації наслідків збройної агресії – на 16 млрд грн (до 35,5 млрд гривень).

Визначені такі напрями спрямування коштів фонду:

- будівництво та ремонт громадських будівель, об’єктів критичної інфраструктури;
 
- забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та осіб, які втратили житло внаслідок бойових дій;
 
- закупівля шкільних автобусів та спеціального транспорту для закладів охорони здоров’я та комунальних підприємств;
  • на освіту збільшено видатки на 555 млн грн, зокрема на розвиток дистанційної форми навчання 150 млн грн, на забезпечення проведення зовнішнього незалежного оцінювання 215 млн грн;
  • на культуру на 235 млн грн, у тому числі для забезпечення реалізації проектів Українським культурним фондом та Українським інститутом книги;
  • для надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам – 20 млн гривень.
Окрім того, здійснено перерозподіл видатків між розпорядниками бюджетних коштів та за окремими бюджетними програмами з метою їх оптимізації та урахування пропозицій народних депутатів.
 

Зокрема, передбачено нову бюджетну програму «Державний фонд регіонального розвитку» у сумі 2 млрд гривень.  

 
Комментарии (0)