ГлавнаяНовости ЖКХТарифы ЖКХЕксперт: Боржників можна відключити від компослуг лише при наявності технічної можливості

Експерт: Боржників можна відключити від компослуг лише при наявності технічної можливості

Постачальник комунальних послуг зможе відключити їхнє постачання до споживача через несплату пені за несвоєчасну оплату комуналки в окремих випадках

Постачальник комунальних послуг зможе відключити їхнє постачання до споживача через несплату пені за несвоєчасну оплату комуналки в окремих випадках. Про це в ефірі Громадського розповіла експертка з питань управління житлом та енергоефективності Марія Осипчук.

На питання ведучої, чи можна сказати, що відключення комунальних послуг через нарахування пені буде малоймовірним, експертка відповіла:

«Все залежить від конкретного будинку. Якщо є технічна можливість, її зможуть відключити від цієї послуги. Але пеню нарахувати зможуть взагалі без проблем, просто вона буде зовсім невеликою — 0,01 % від суми заборгованості. Це не так суттєво для людини, щоб вона починала платити… Якщо у неї немає грошей, то на платника це навряд вплине».

Нагадаємо,з моменту, коли набув чинності закон про житлово-комунальні послуги, за несвоєчасну оплату комунальних послуг українцям будуть нараховувати пеню відповідно до договору.

Розмір пені має становити не більше 0,01% суми боргу за кожен день і не більше 100% боргу загалом. Її нараховуватимуть з першого робочого дня після крайнього терміну оплати послуг.

Пеню не нараховуватимуть, якщо держава затримала виплату субсидій або роботодавець не платить зарплату і людина зможе це довести, а також якщо мешканець не проживав у будинку.

Якщо протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця не погасити у повному обсязі заборгованість за спожиті комунальні послуги, постачальник послуг (крім газу та електроенергії) має право обмежити або припинити надання послуг боржникам.

 

 
Комментарии (1)
Коля Пухов
04 мая 2019 г. 23:10
У неопалювальні півроку гарячої води немає, а у інші півроку - у кранах кипяток, причому під потужним тиском. Тобто півроку керманичі створюють населенню великі незручності, а інші півроку - велику небезпеку (враховуючи можливий прорив труби з окропом).------------------------------------- А чому б не зробити просто теплу воду, але цілий рік , без перерв? Це, доречі, і для держави було б вигідно, адже і за теплу воду можна брати плату, як за гарячу. Це все-таки було би краще, ніж те , що є зараз.