ГлавнаяНовости ЖКХТарифы ЖКХПовышение тарифов на электроэнергию не достигло цели - Герус

Повышение тарифов на электроэнергию не достигло цели - Герус

Повышение тарифов на электроэнергию для населения и прайс-кепов на рынке электроэнергии не достигло цели — то есть не повлияло на улучшение ликвидности рынка

Підвищення тарифів на електроенергію для населення та прайс-кепів на ринку електроенергії не досягло мети — тобто, не вплинуло на покращення ліквідності ринку, для чого й ухвалювалися ці рішення, про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

«Рішення щодо тарифів і прайс-кепів були для того, щоб наповнити ринок ліквідністю, щоб рівень боргів зменшився. Як результат, пройшло майже 2 місяці, а покращення рівня платежів, на жаль, не спостерігається і це дуже погано, тому що тоді виникає запитання — заради чого все це робилося», — сказав Герус.

Однією з причин він назвав неспроможність водоканалів, у собівартості виробництва яких електрика становить 30-40%, оплачувати спожитий ресурс, а причиною цього, своєю чергою, є недостатні тарифи на їхні послуги.

«Наразі водоканали справді погіршили свої платежі за електроенергію, але залишити міста без води теж не можна. У підсумку почали збільшуватися борги контрагентів перед «Укренерго», а компанія, зі свого боку, почала нарощувати свої борги перед генерацією на балансуючому ринку», — описав ситуацію голова енергокомітету.

Ще однією причиною заборгованості на ринку е/е він назвав недостатній рівень платежів з боку НАЕК «Енергоатом» в рамках спецобов’язків із забезпечення електроенергією населення (ПСО).

«На нього покладене ПСО щодо населення. Десь він має дати електроенергію, десь компенсувати різницю в тарифах і ринковій ціні е/е грошима. Якщо «Енергоатом» починає платити краще, тоді борги на ринку зменшуватимуться. Поки що він краще платити не став», — зауважив Герус.

Нагадаємо, тариф на електроенергію для населення підвищили з 1 червня. До цього було два тарифи — 1.44 і 1.68 грн за кіловат (при споживанні до 100 кВТ на місяць і вище). Залишили один тариф — 2.64 грн. за кВТ. 

 
Комментарии (0)