ГлавнаяНовости ЖКХФинансирование ЖКХУкраїна переходить на стандарт IBAN

Україна переходить на стандарт IBAN

На початку серпня 2019 року, за розпорядженням НБУ, банки почали впроваджувати стандарт IBAN для банківських рахунків

На початку серпня 2019 року, за розпорядженням НБУ, банки почали впроваджувати стандарт IBAN для банківських рахунків. А це означає, що клієнтські рахунки змінять свій формат. Тепер вказуватиметься код країни, номер рахунку, а також код банку.

Що являє собою IBAN?

Отже, IBAN – це поширена в країнах ЄС система банківського рахунку. Структуру номера рахунку кожна країна встановлює сама відповідно до стандартів ISO 13616. Україна вибрала форму з 29 цифр і літер: перші 10 знаків позначають код країни, потім код банку і контрольне число, інші ж 19 – це номер клієнтського рахунку.

Розпізнати країну-учасника можна відразу за першими двома літерами, наприклад, Україна (UA). Завдяки контрольному розряду забезпечується унікальна перевірка клієнтського рахунку на коректність.

Для виконання грошових переказів стандарт IBAN стане обов'язковою умовою. Винятків з правила немає, вимога для всіх клієнтів однакова. Ця зміна стосується не тільки міжнародних переказів, а й звичайних переказів у національній та іноземній валютах. Тепер усі грошові перекази проводитимуться виключно із застосуванням IBAN.

Рахунки в новому форматі банківські організації стали відкривати ще з квітня місяця. Що ж стосується існуючих рахунків, то їх заміна здійснюється у період з квітня по жовтень. Відповідно, в номерах діючих рахунків додасться код банку та код країни.

В Україні IBAN стане обов'язковим з 1 листопада для всіх користувачів банківських послуг. Нововведення стосується не тільки переказу коштів за кордон, а й переказу грошей у гривні. Отже, з листопада всі грошові перекази будуть виконуватись лише з використанням такого стандарту.

Клієнти зможуть в проміжний період, тобто з 5 серпня і до 31 жовтня, вказувати рахунок за формою IBAN або ж чинний рахунок в платіжних документах.

Що зміниться з впровадженням IBAN?

Експерти НБУ вважають, що нововведення дозволить клієнтам банків:

  • не допускати помилок у реквізитах банківських рахунків;
  • оперативніше отримувати гроші й здійснювати перекази;
  • визначити одержувача і відправника коштів, а також ідентифікувати банк, в якому вони обслуговуються;
  • спростити обмін платіжними даними та оплату рахунків, оскільки в майбутньому планується застосування QR-кодів з інформацією про IBAN.

В НБУ відзначають, що з переходом на новий стандарт скоротиться кількість обов'язкових реквізитів для зазначення у платіжній документації. Крім цього прискоритися процес переказу коштів не лише в межах України, а й за кордоном. Також стане набагато легше встановити платника, одержувача і банк, що їх обслуговує.

 
Комментарии (0)