ГлавнаяНовости ЖКХАльтернативная энергетикаУряд схвалив постанову «Про запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої з ВДЕ»

Уряд схвалив постанову «Про запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої з ВДЕ»

Кабінет Міністрів України підтримав постанову «Про запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої з ВДЕ». Документ розроблено командою Міненерго спільно з НКРЕКП
Кабінет Міністрів України підтримав постанову «Про запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої з ВДЕ». Документ розроблено командою Міненерго спільно з НКРЕКП, про це повідомила пресслужба Кабміну, пише "Україна Комунальна". 
 
Його реалізація має сприяти залученню іноземних інвестицій у будівництво нових «зелених» потужностей навіть в умовах війни.
 
Постановою передбачено: затвердження Порядку видачі, обігу та погашення гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел, а також затвердження Порядку визначення екологічної цінності цієї електроенергії. Також буде створено реєстр гарантій походження, який адмініструватиме НКРЕКП. Гарантії формуватимуться в електронному вигляді в МВт*год відповідно до наданих адміністратором комерційного обліку обсягів відпуску електричної енергії з ВДЕ.
 
Гарантії походження на відпущену «зелену» електроенергію тими виробниками з ВДЕ, яким надається державна підтримка (у вигляді «зеленого» тарифу або майбутніх аукціонів), будуть належати Державному підприємству «Гарантований покупець».
 
Впровадження гарантій походження електроенергії суттєво збільшить експортний потенціал енергосектору України, адже споживачі електричної енергії матимуть можливість підтвердити її походження з ВДЕ та екологічну цінність (обсяг викидів СО2, яких вдалось уникнути). Також це дозволить промисловим підприємствам довести, що їхні товари були вироблені з чистої енергії та відповідно підвищити конкурентоспроможність українських товарів на європейському ринку.
 

Ухвалена ініціатива відповідає цілям Енергетичної стратегії, яка передбачає суттєве збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ. 

 
Комментарии (0)