ГлавнаяНовости ЖКХТарифы ЖКХКиян зобов'яжуть оплатити борги перед «Київенерго»

Киян зобов'яжуть оплатити борги перед «Київенерго»

КП Київтеплоенерго просить жителів столиці розрахуватися за боргами, накопичених перед Київенерго.

КП Київтеплоенерго просить жителів столиці розрахуватися за боргами, накопленнием перед Київенерго.

11 жовтня 2018 року Київтеплоенерго отримало право вимоги по заборгованостях, накопиченим до 1 травня минулого року: новим виконавцем послуги централізованого опалення і постачання гарячої води стало КП Київтеплоенерго.

Заборгованість споживачів, яка передана в КП «Київтеплоенерго», відображена в єдиному рахунку-повідомленні (платіжці) починаючи з жовтня 2018 окремим рядком. Борг обов'язково необхідно сплатити за вказаними реквізитами.

Самі ж споживачі розділилися на два табори: тих, у кого дійсно є борги, і тих, у кого вони несподівано утворилися. При цьому кияни скаржаться, що пропали їх переплати за комунальні послуги за минулі періоди.

«Переплати залишили в Київенерго, зате, при повній відсутності гарячої води з травня і наявності лічильника, ви десь взяли неоплачені куби і додали їх до боргу вже перед Київтеплоенерго», - скаржиться в соцмережах один з жителів столиці. Аналогічні проблеми відзначають і інші користувачі.

Як розповів співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, якщо киянам нараховують незрозумілі заборгованості, їм в обов'язковому порядку варто озброїться проплаченими квитанціями, і відвідати один із центрів обслуговування клієнтів. Інакше постачальник послуги матиме повне право запустити процес стягнення боргів в судовому порядку або просто перестане чинити споживачам комунальну послугу.

«Якщо відразу ж висловити свою незгоду з утворився боргом, то в період перерахунку споживачеві не повинні нараховувати пені та штрафи за заборгованістю. Якщо з вашим лічильником все в порядку, він справний і перевірений, то проблем з перерахунком бути не повинно. Інша справа, якщо він старий. Тоді споживача все ж можуть змусити сплатити заборгованості і замінити прилад обліку на новіший», - говорить Марунич.

Паралельно експерти радять дублювати скаргу і в Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Інакше споживачам так і нараховуватимуть неіснуючі борги.

«Формальний вихід - йти на прийом в Київтеплоенерго або писати офіційного листа туди з усіма документами, що підтверджують, що боргу у вас немає. Паралельно все це відправити в НКРЕКП. Не все так зроблять. Мені здається, що регулятор повинен включитися в це питання. Інакше частини споживачів перерахують і знайдуть помилки, а іншим писатимуть борг далі. Суд був би хорошим варіантом, так як рішення суду було б уже доказом для НКРЕКП. Але хто дійде до суду? Хіба будуть вибори і політичні сили включаться, як завжди», - зауважив член наглядової ради Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. 

 
Комментарии (0)