ГлавнаяВидеорепортажАльтернативная энергетикаПостачальники просять державу допомогти підприємствам сплатити за газ

Постачальники просять державу допомогти підприємствам сплатити за газ

На даний момент велика кількість українських підприємств не має можливості розраховуватися за природний газ, спожитий у лютому та березні

 

На даний момент велика кількість українських підприємств не має можливості розраховуватися за природний газ, спожитий у лютому та березні. Якщо так буде й надалі - закупівля газу постачальниками буде неможлива, а отже є ризик зупинення роботи багатьох підприємств.

Асоціація постачальників енергоресурсів звернулася до Офісу Президента та уряду щодо заборгованості бізнесу за використаний газ. Постачальники просять надати допомогу підприємствам за рахунок цільової програми кредитування чи часткового відшкодування спожитого газу із держбюджету.

Через військові дії український бізнес зазнав серйозного скорочення. Як зазначають в Асоціації, у східних регіонах, які завдали більшої шкоди, від 50% до 90% бізнесу зупинилося, а в західних - від 50% до 70% бізнесу втратили ринки збуту своєї продукції або безоплатно передають власну продукцію на допомогу армії або постраждалим. регіонів.

"Після розподілу обмежених грошових ресурсів на першочергові статті витрат, такі як заробітна плата, сплата податків тощо, у підприємств не завжди залишаються кошти для оплати за спожиті енергоресурси, у тому числі у лютому та березні. Постачальники енергоресурсів відповідно починають накопичувати борги перед своїми оптовими партнерами, частина яких працює за імпортними контрактами", - йдеться у зверненні.

Постачальники б'ють на сполох: заборгованість бізнесу за газ може спровокувати зупинку всього ланцюжка постачання природного газу, а отже, і припинення подачі газу споживачам.

Для запобігання такому варіанту розвитку подій представники Асоціації пропонують запровадити державну цільову пільгову програму або донорську допомогу для українського бізнесу з метою поповнення оборотних коштів для оплати за енергоресурси. Одним із джерел фінансування пропонують розглянути Фонд енергетичної підтримки України, створений Енергетичною спільнотою для ліквідації наслідків російського вторгнення.

"Вигоди для держави від такої допомоги очевидні – запуск зупинених підприємств, поновлення роботи бізнесу на оборонні та мобілізаційні потреби, підтримка економіки країни та нормального громадянського життя", - зазначили автори звернення.

 

 

 
 
Комментарии (0)