ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю «Я хочу досягти бажаного. Добрими справами нівелюються справи менш добрі» - Максим Гольдарб

«Я хочу досягти бажаного. Добрими справами нівелюються справи менш добрі» - Максим Гольдарб

Про іншу сторону виборчих перегонів до Київської міської ради, стосунки ГО «Публічний аудит» та ВО «Батьківщина, а також подальшу боротьбу з підвищенням тарифів на комунальні послуги – розповідає керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

В Україні фінішували місцеві вибори. Потроху з вулиць зникає агітаційна інформація та стихають популістичні лозунги. А як готувалися до цих перегонів «за кулісами» політичних партій та громадських організацій, чи буде після виборів продовжуватися боротьба з підвищенням цін на енергоносії та тарифів на комунальні послуги? – своїм баченням з «Україною Коммунальною» поділився керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

- На одній із прес-конференцій Ви оголосили, що будете балотуватися до Київської міської ради від ВО «Батьківщина». Говорили з гордістю та впевненістю. Але незабаром, зняли свою кандидатуру. Що послужило причиною такої кардинальної зміни рішення?
 
Так, ВО «Батьківщина» запропонувала мені взяти участь у міських виборах від їхньої політсили. Обґрунтування було дуже просте. Я їх влаштовував як керівник громадської організації (ГО «Публічний аудит» – ред. «У. К.»), яка думає, аналізує і вміє правильно подавати інформацію. Ні для кого не секрет, що вся відома історія тарифів у ВО «Батьківщина» почалася з наших досліджень. 
 
В цій пропозиції брати участь у виборах для мене були нюанси, які насторожували: з одного боку, я ніколи не був у жодній партії і не можу сказати, що у захваті від того, що бачив чи знаю про партію, від якої надійшла пропозиція. Але з іншого боку, мене вражає політична сила Юлії Тимошенко, абстрагуючись від «погано» або «добре», просто як людини та жінки, поряд з якою всім нашим мужикам, що запізнилися на «Олімп», просто соромно ставати в один ряд з багатьох питань. 
 
Обміркувавши всі «але», було прийнято рішення брати участь. Участь у виборах для мене: перше – це «трибуна», де простіше висловлювати свої думки та ідеї. Друге, я знаю місто. Звичайно, не так досконало, як інші чиновники, корінні кияни, зате у мене є досвід, що дозволяє правильно користуватися цими знаннями. І третє, це досвід, адже Київ – це така «бодяга». З Міськрадою Києва може зрівнятися лише парламент України, в гіршому її розумінні. 
 
Після прийнятого рішення ВО «Батьківщина» оголошує перший офіційний список кандидатів. Цим займається голова Київської міської організації «Батьківщина» Володимир Бондаренко.
 
Опублікований список викликав шквал звинувачень на адресу Юлії Тимошенко. Лунали закиди, що Юлія Володимирівна веде агента Кремля в Київраду, що проти мене порушено справи, я права рука Лебедєва і, загалом, страшна людина. Звичайно, все це нісенітниці.
 
У мене є інформація про зустріч Володимира Бондаренка з Юлією Володимирівною, на якій він, трясучи газетними вирізками і роздруківками з Інтернету, влаштував істерику Юлії Володимирівні, на кшталт: «Ось дивіться, пробрався агент Кремля, ми втратимо всі рейтинги». 
 
Мені було дивно чути про таку поведінку та заяви пана Бондаренко. У нас були рівні відносини. Трохи раніше «Публічний аудит» на його прохання, для його ж трьох організації проводив дослідження, які стосуються Києва: фарморинок, «Киевэнэрго» і по воді, якими організація так і не скористалася, адже даними ще треба вміти скористатися. 
 
Мені приємно, що в цій ситуації «ПА» підтримали інші учасники політсили. Ні для кого не секрет, що завдяки дослідженням «ПА» партії було над чим працювати, партія отримала новий ковток повітря, плюс величезний талант Юлії Володимирівни дали зростаючі рейтинги. Але, оскільки Володимир Бондаренко керує міською організацією, лідер партії прийняла рішення, що краще нехай буде по-старому.
 
Ми зустрічалися з Юлією Володимирівною, обговорювали ситуацію. Я висловив свою пропозицію: «Якщо хтось із стовпів партії вважає, що моє прізвище підірве авторитет міської організації в Києві, то я готовий зняти свою кандидатуру. Вас влаштує?» Мені відповіли: «Так». 
 
- Після того, що сталося Ви спілкувалися з Володимиром Бондаренком?
 
Я більше з ним не зустрічався. Скажу щиро, тоді на емоціях я б не подав йому руку. Ми дорослі люди і, якщо є якісь претензії, достатньо зателефонувати і зустрітися, а не носитися з газетними вирізками. 
 
Зараз я вже можу сказати, що ті люди, яких тоді запропонував Бондаренко в списки партії, провалили вибори. Думаю, що всередині партії самі для себе розберуться, хто для них хороший, хто поганий, хто вигідний чи не вигідний. Це їхні внутрішньопартійні справи. Я не був у партії і не можу досконально знати чиновницько-партійну структуру. 
 
За моїми спостереженнями, партія складається не зовсім з молодих людей, а зі старої школи. Це будь-якій партії загрожує перетворенням у номенклатуру, що, власне, і відбувається. 
 
- Як зараз складаються стосунки з «Батьківщиною»?
 
Сьогодні у нас хороші стосунки з партією, в них немає ні частки бізнесу. Хочу випередити питання, що за весь час тісної співпраці ні я, ні «ПА» не отримували від «Батьківщини» жодних грошей. 
 
Зараз я можу собі дозволити займатися тим, що мені подобається. Я не бідна людина і в тому числі фінансую діяльність «ПА». Чим старшим стаєш, озираючись назад, більше аналізуєш. Що приховувати, і я допускав помилки у своїй службовій діяльності. Були жорсткі кроки там, де можна було їх не робити. Зараз я знаю, що в ситуації з газом – людей обманюють. І я знаю, що можу на це вплинути, хоч трохи, але можу. А якщо це буде синергія, то ситуація однозначно зміниться. Якщо з допомогою «ПА», з моєю допомогою, вдасться змінити ситуацію в країні і не дати красти настільки безвідповідально і відверто, як зараз це роблять, при цьому, звівши в ранжир закону, то, може, якісь свої помилки я виправлю.
 
- Складається враження, що своєю діяльністю та діяльністю «Публічного аудиту» Ви намагаєтеся спокутувати помилки минулого?
 
Ні. Перше: я хочу досягти бажаного. Друге: добрими справами нівелюються справи менш добрі. 
 
- Коли проходила ваша перша зустріч-знайомство з Ю. В., говорила Юлія Володимирівна, яка мета спільної роботи «Батьківщини» і «Публічного аудиту»? 
 
На зустрічі Ю. В. говорила про те, що зараз відбувається в державі. І що це скотство по відношенню до людей. Що сьогоднішні тарифи – це знищення людей. Що ціна на газ для населення навіть не безпідставна, вона просто незаконна. І вона, як лідер партії, буде робити все, щоб це зламати. Це те, що я чув. Про свої здогади і висновки говорити не бачу сенсу, тому що кожен з нас у такому разі може помилитися.
 
- Ми чуємо публічні виступи Юлії Тимошенко про завищені тарифи на «комуналку», про несправедливу ціну на газ. При цьому пам'ятаємо, що за час свого прем'єрства сааме вона підписала невигідний для України контракт на постачання газу. Складається враження, що відбувається використання ситуації в особистих цілях. Вам так не здалося?
 
Мені може багато здатися, але наскільки справедливо буде оцінювати мої здогадки? Я люблю говорити про факти. Я згоден з фактом під назвою «газовий контракт», більше того, я згоден з тим, що їхня фракція проголосувала за закон «Про ринок газу», я згоден з тим, що 70% ренту внесла коаліція, в яку входить і ВО «Батьківщина». Коли я почув її виступ про закони, які повинні зіграти на руку реструктуризації держборгу (Закон «Про цінні папери та фондовий ринок», зміни до Бюджетного та Податкового кодексів. – ред.. «У. К.»), коли Юлія Володимирівна говорила, що Президент вже підписав закон, на підставі якого через кілька років у міжнародних кредиторів з'являється право мати частку в українському ВВП, і це жах для України, при цьому розповідаючи, як їх «ламали», щоб вони проголосували і це політичне рішення. У цьому випадку я щиро не розумію: якщо цей закон шкідливий для країни, то, як тоді можна пояснити голосування за нього. Ось це факти. Але є й інші факти. Завдяки такому рупору, як вона, люди більшою мірою стали розуміти, що щось не те з тарифами і ціною на газ. Це плюс. Вона сколихнула тему. Те, що звертають увагу, це вже добре. 
 
- Чи доречно говорити, що в якийсь проміжок часу цілі «Публічного аудиту» та ВО «Батьківщина» зійшлися, а ближче до виборів, зовнішні фактори вплинули на спільну діяльність і зараз вас нічого не пов'язує?
 
Думаю, що в той період «ПА» був вигідний і корисний для Юлії Володимирівни. Я ні про що не шкодую. Сто раз буду говорити, що дуже задоволений, що Юлія Володимирівна побачила наші дослідження. Так, моя мета була в тому, щоб люди про це дізналися. Щиро думав, що після спільної роботи парламентської робочої групи з тарифами ЖКП і пізніше після офіційних висновків міжнародних аудиторів, «зламаються» тарифи. Але ситуація не змінилася. Тому, чим більше таких потужних «знаряддь», як Тимошенко, будуть стріляти в цю мету, тим більше буде користі.
 
- Які сьогодні плани у «Публічного аудиту»?
 
Тема з тарифами не закінчена. Вона тільки зараз буде набирати обертів. Тема буде жити, і її потрібно розкручувати, наскільки можливо. Треба не боятися говорити далі про те, що не можна піддаватися такому «розводу» на рівні держави.
 
На рахунок політики та взаємовідносин з політиками. Скажу так: Юлія Володимирівна, Петро Олексійович, Олег Ляшко, «ОППО блок», «Відродження», та хто завгодно, хто буде допомагати ламати тарифи, будуть у моїх очах молодцями. «ПА» готовий надавати їм будь-які аналітичні матеріали, якщо ми будемо розуміти, що люди готові нам допомогти «зламати» тарифи. 
 
- Чи зверталися за дослідженнями «ПА» інші політичні партії, крім «Батьківщини»?
 
Так, але я не буду їх називати. Можу тільки сказати, що, за моєю інформацією, наші дослідження були в «Самопомочі» та «ОППО блоці». Інформації про те, як вони їх використовували, у мене немає. Але ми і не приховували наші напрацювання від інших. 
 
Найбільш сильним союзником у цьому питанні є Юлія Володимирівна. Вона не зійшла з дистанції, і я не знаю, як вона скористається цим. Думаю, що Юлію Володимирівну в принципі мало хто може передбачити. Вона потужний політик, який не завжди поводиться передбачувано, але поки такі люди підтримують і говорять про те, що тарифи неправильні, тема буде живою і трансформується в результат. Я в це вірю.
 
- Чи є в планах брати участь у наступних виборах до ВР? 
 
Так. Не можна поміняти владу, не будучи у владі. Можна революційно, але тоді такі як сьогоднішні диваки на букву «М» замість тих, хто змінив владу, будуть знову керувати країною. Якщо говорити про цивілізований шлях, то не можна, не йдучи у владу, щось змінити. Я юрист, економіст, непоганий адміністратор, мої знання і досвід можуть бути корисні в якійсь із гілок влади.
 
Спілкувалися Олена Бульбас
 
Коментарі (9)
Санечка В.5
04 Грудня 2015 p. 14:39
Юля еще тот матрос. Поматросила и бросила)
Владимир2
04 Грудня 2015 p. 19:25
Здесь один очень уважаемый эксперт этажом ниже блог разместил , суть его кратко сводится к следующему - "Блин. Хоть телек не включай. Просто сверхнормативный расход нервной энергии какой то. И проблема не в том,что тема заезженная. Она хоть и потертая, но актуальности не потеряет еще долго и долго. Раздражителем является сонм эрзац специалистов, глубокомысленно несущих чушь в глаза и уши потребительского сообщества. Какого только бреда не услышишь. " Так вот я с ним полностью солидарен !
Коля Пухов-4
08 Грудня 2015 p. 17:44
Мабуть усі пам"ятають, як у 2010-2013 роках усі державні свята супроводжувались у Києві грандіозними по кількості та потужності вибухів святковими салютами, дію яких можна було порівняти з дією невеликого землетрусу. Люди, у тому числі і ветерани , неодноразово скаржилися до колл-центру, що результатами цих салютів стають пошкодження будівельних конструкцій внаслідок ударної хвилі, а саме: утворення тріщин в стінах, особливо у хрущовках, аварії водопроводу і каналізації. Натомість, колл-центр навіть не реєстрував ці звернення, пояснюючи ветеранам, що ці вибухи у їх честь і від них розгерметизації будинків бути не може. Однак, насправді зараз майже усі будинки Києва розгерметизовані по причині святкових "землетрусів" 2010-2013 років. Особисто я вважаю, що ця розгерметизація робилася режимом Януковича навмисно з метою подальшого здирництва на утеплення будинків.
Софи Кремен4
08 Грудня 2015 p. 20:29
Микола ??? Яким ??? До інтерв'ю ??? Жирний (-) !!!
Коля Пухов-2
15 Грудня 2015 p. 21:24
Правда глаза колет?
Коля Пухов-1
18 Грудня 2015 p. 17:07
Крім розгерметизації , святкові "землетруси" 2010-2013 років привели до значного зменшення строку служби житлових будинків. А чим менший строк служби житлового будинку , тим вигідніше для держави, адже звільнене від старого будинку місце можна знову продати під нову забудову. Та й забудовникам вигідно...
Коля Пухов
18 Грудня 2015 p. 17:58

У країні немає промислового виробництва: пострадянські промислові підприємства знищені, а нових не створено. І немає у країні бажаючих налагодити випуск конкурентноспроможної промислової продукції, наприклад, сучасної техніки та автоматики. Але у країні безліч політичних партій та безліч бажаючих працювати у різних гілках влади, тонами продукувати нікому не потрібні накази, розпорядження, рішення і т.п., від яких, по великому рахунку, лише шкода. -------Як довго це ще може продовжуватись?

Коля Пухов
28 Грудня 2015 p. 22:22
Країна, по великому рахунку, існує лише завдяки чотирьом джерелам "доходу": 1) вивезення за кордон сировини , у тому числі, вторинної; 2) ввезення імпортної готової продукції, у тому числі, напівфабрикатів; 3)постійні зовнішні запозичення;4) внутрішні узаконені шахраювання, у тому числі, знецінення національних грошей. Якщо немає виробництва, звідки візьмуться зарплати і робочі місця? Тих чотирьох джерел "доходу", про які я вище написав, вистачає лише на утримання структур державного управління. Хоч ці структури досить розгалужені і чисельні, роботи в них на всіх не вистачить. Кому не пощастило працювати на державних посадах або бути наближеним до них, заробляють на життя як можуть: в одній багатоповерхівці я нарахував три перукарні, два салони краси , бар, сауну, фітнесцентр і ще декілька подібних підприємств. А скільки таких багатоповерхівок?Виходить, підприємств багато, але вони не створюють ніяких матеріальних речей. Ви де -небуть бачили українського виробництва сучасну техніку? Хоча б побутову? Країна нагадує фінансову піраміду, яка може існувати лише завдяки постійним фінансовим вливанням.
Коля Пухов
21 Грудня 2015 p. 21:13
Треба дивитися в корінь: не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші -- лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів. Перерахуйте квартплату у доларах або євро по реальному сьогоднішньому курсу і ви побачите, що ніякого зростання тарифів немає: приблизно таку суму ви платили за комуналку рік, два , три , і т.д. тому. Тенденцію постійного знецінення українських національних грошей було закладено ще напочатку 1992 року. В 1992 році купонокарбованець прирівняли до радянського рубля і з 1992 року по 1996 рік купонокарбованець знецінився у сотні тисяч разів. У 1996 році купонокарбованець обміняли на гривню по курсу сто тисяч купонокарбованців за одну гривню, і з 1996-го року до 2014-го року гривня знецінилась приблизно у 20 разів. А починаючи з 2014 року швидкість знецінення гривні значно зросла і зараз вже майже така ж , як і купонокарбованця у 1992-1996 роках. Знецінення грошей -- це не що інше, як тихий грабунок людей владою, оскільки українських грошей влада може надрукувати скільки завгодно.