ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГ Українські ГЕС візьмуть у борг

Українські ГЕС візьмуть у борг

Верховна рада ратифікувала кредитний договір з Європейським банком реконструкції та розвитку на суму 200 млн євро

Парламент вчора ухвалив в цілому проект закону № 0269, яким ратифікував кредитну угоду від 29 вересня 2011 року між Україною й ЄББР на суму 200 млн євро. Ці кошти планується спрямувати на модернізацію гідротехнічного і гідромеханічного обладнання 39 гідроагрегатів на 9 гідроелектростанціях, які входять в структуру ПАТ «Укргідроенерго». Завершити проект з модернізації ГЕС планується, згідно з договором, до 29 грудня 2017 року. При цьому умови надання ЄБРР кредитних коштів розбито на 2 транші: 85 млн євро і 115 млн євро, відповідно. Мінімальна сума вибірки кредиту становить 10 млн євро. Фіксована ставка складе 0,5% річних.

Разом з тим, договір укладено на умовах субкредитування. Ще 200 млн євро на модернізацію українських ГЕС направить на умовах позики Європейський інвестиційний банк. Нагадаємо, уряд своїм розпорядженням від 25 липня схвалив залучення кредиту в розмірі 200 млн євро від ЄІБ для реалізації проекту «Реабілітація гідроелектростанцій». Розмір плати за надання кредитної допомоги «Укргідроенерго» складає 2% річних вибраної та непогашеної суми позики.
 
Нагадаємо, в Україні працюють 10 великих ГЕС (потужність кожної більше 10 МВт), річна вироботка електроенергії яких складає 11,1 млн кВт*ч. А також 47 малих ГЄС (потужність кожної меньше ніж 10 МВт). Сумарно в рік вони виробляють майже 70 тис. кВт*ч. 
 
Коментарі (0)