ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГ1 червня в Україні може здорожчати електроенергія

1 червня в Україні може здорожчати електроенергія

1 червня в Україні планують підвищити ціни на електроенергію для населення

 

1 червня в Україні планують підвищити ціни на електроенергію для населення. Стрибок буде чималим - від нинішніх 1,68 до 2,88 гривень за кВт·год. Відкладати підвищення неможливо, в системі просто немає грошей, розмір "дірки" через дотування цін уже на рівні 140 млрд гривень, а покривати їх нема чим.

Про це повідомило інтернет-видання ZN.ua.

Підвищені тарифи мають непогані шанси збігтися з початком віялових відключень електрики населенню. І перспектива літніх віялових відключень є цілком реальною. Звучить це як ГОП - "графіки обмеження потужності". "ГОП-стопом" можуть накривати до кількох годин на добу. І говорити про це в Кабінеті Міністрів та Міністерстві енергетики страшенно бояться. Нікому не хочеться бути чорним вісником. Далі буде зима, для якої буде потрібне вугілля і газ, якого, відверто кажучи, не надто. 

Дещо згладити ситуацію може імпорт електроенергії. Саме цього тижня запустили нову лінію електропередачі (ЛЕП-400) від Хмельницької АЕС. Загалом узгоджено імпортні перетоки до 1050 МВт (технічно можливо й більше). Проте є нюанс. У Центральній Європі електроенергія коштує на оптовому ринку вдвічі дорожче. Тож купувати її по 5-6 гривень там і заводити сюди для продажу населенню по 2,9 гривень - така собі перспектива. З імпортом електроенергії піде й нова хвиля пропаганди - "ви сидите без світла, бо всю енергію продали на Захід".

А потім дивимося на "ГОП-стоп" і чекаємо на нову серію тужливих волань, що "бариги все продали на Захід, а ми сидимо в темряві". Варто заздалегідь готувати людей до проблем. Тактика "поки не ГОП - мовчимо" не надто правильна. Проблем попереду буде багато, навіть не враховуючи практично неминучих осінньо-зимових ударів по енергосистемі, - треба вже якось вчитися комунікувати з населенням. А самому населенню слід наразі не продавати купленого узимку генератора. Може ще стати в пригоді.

 

 

 

 
 
Коментарі (0)