ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГ3 мільйони українців працюють без офіційного оформлення

3 мільйони українців працюють без офіційного оформлення

Тінізація ринку праці та високе оподаткування найманої праці призводить до того, що бажання роботодавця легалізувати свої працівників зникає

 

Тінізація ринку праці та високе оподаткування найманої праці призводить до того, що бажання роботодавця легалізувати свої працівників зникає. 

Близько 3 мільйонів осіб працюють без офіційного оформлення, а це понад 20% працездатного населення України. Динаміка цін на продукти: що найбільше подорожчало у 2023 році Що буде з економікою України в найближчі три роки: прогноз НБУ Економіка відновлюється, у валютних обмеженнях все менше сенсу, - експерт Проте ситуацію можна змінити як на користь країни, так і на користь самих працівників, вважає Дмитро Олексієнко, віцепрезидент ICC Ukraine в аналітичній статті “Оподаткування, що стимулює економіку, існує. На жаль, не в Україні”. 

“Багаті особи можуть використовувати різноманітні схеми для зменшення оподаткування. Наприклад, виплата дивідендів фізичній особі підприємством – платником податку на прибуток супроводжується нарахуванням і сплатою податку на доходи фізичних осіб у розмірі лише 5%. Інший приклад: дохід від усіх операцій з ОВДП, що отриманий фізичними особами, взагалі не оподатковується податком на доходи фізичних осіб і з нього не сплачується військовий збір”, – описує поточний стан справ аналітик. 

Проте є чимало способів оздоровити поточну кризову ситуацію і змінити ставлення працедавців до оподаткування праці та тінізації зайнятості. Впровадження прогресивної шкали оподаткування може стати одним із способів компенсувати зниження навантаження на фонд оплати праці. Якщо в країні запровадити збалансований рівень сплати податків і їх почнуть платити у значних обсягах найбагатші люди, це змінить ситуацію і змінить відношення до оподаткування в цілому. 

“Адекватна сплата податків найбагатшими громадянами збільшує довіру до системи оподаткування. Питання оподаткування власників великого приватного капіталу мають розглядатися разом із компаніями, з якими вони пов'язані, щоб уникнути ухиляння від сплати податків через офшорні юрисдикції чи інші схеми”, – уточнює Дмитро Олексієнко.

 

 

 
Коментарі (0)