ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетика49 країн вимагають від Росії залишити Запорізьку АЕС

49 країн вимагають від Росії залишити Запорізьку АЕС

Європейське співтовариство з атомної енергії (Євратом) та 49 країн світу у спільному зверненні до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вимагають від Росії залишити окуповану Запорізьку атомну електростанцію

 

Європейське співтовариство з атомної енергії (Євратом) та 49 країн світу у спільному зверненні до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вимагають від Росії залишити окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, інформують Економічні новини. 

“Ризики на Запорізькій АЕС залишатимуться високими доти, доки російські війська та персонал “Росатому” (російської державної енергетичної корпорації) залишатимуться на станції”, – написав Шмигаль після того, як атомна станція вшосте за час повномасштабної війни втратила всю свою енергію через черговий масований ракетний удар Москви по Україні. 

Рано вранці 9 березня Росія здійснила найбільшу за останні місяці ракетну атаку з використанням безпілотників, націлившись на численні об’єкти енергетичної інфраструктури та спричинивши відключення електроенергії по всій країні.

“І знову Запорізька атомна електростанція працює на аварійних дизелях – остання лінія оборони… Кожного разу ми кидаємо кості. І якщо ми дозволимо цьому продовжуватися раз за разом, то одного разу наша удача вичерпається”, – заявив глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі на засіданні ради директорів агентства того ж дня.

О 15:23 український державний оператор електромереж “Укренерго” повідомив, що станція була знову підключена до енергосистеми країни. 

У своєму зверненні до МАГАТЕ країни закликали Росію припинити обстріли українських енергетичних об’єктів. Вони також підкреслили важливість відновлення контролю Києва над усіма ядерними об’єктами на території України, оскільки, за словами прем’єр-міністра, “лише такий крок забезпечить їхню безпеку та надійну роботу”. 

У заяві також наполягають на притягненні Росії до відповідальності за “неодноразове нехтування принципами ядерної безпеки”, додав Шмигаль. 

 

 

 
Коментарі (0)