ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГ600 тис домогосподарств будуть платити за газ по 16,5 грн / куб

600 тис домогосподарств будуть платити за газ по 16,5 грн / куб

600 тисяч домогосподарств з початком опалювального сезону в жовтні будуть платити за газ 16,5 грн / куб замість 8

 

600 тисяч домогосподарств з початком опалювального сезону в жовтні будуть платити за газ 16,5 грн / куб замість 8. Про це пише БізнесЦензор.

Відзначається, що найбільш незахищені українські споживачі з початком опалювального сезону будуть платити підвищену ціну за газ через "непродуманого регулювання ринку газу та відсутності контролю".

"Перш за все, це стосується побутових споживачів (населення), які після втрати свого постачальника були автоматично переведені на постачальника останньої надії (ППН) тариф якого в жовтні в два рази вище середнього тарифу для населення", - пишуть автори матеріалу.

Вони пояснюють, що за останній рік збанкрутувало велика кількість постачальників газу, а їх споживачі змушене переходять до постачальника останньої надії, у якого тарифи вище фіксованої ціни на газ.

При цьому, функції постачальника останньої надії виконує ГК "Нафтогаз України", яка є також звичайним постачальником газу і має тариф -7,96 грн / куб.

У той же час на жовтень тариф для ППН встановили в розмірі 16,56 грн / куб.

"Через відмову постачальників продавати газ населенню на ПОН перейшло 600 тисяч побутових споживачів. Найпоширенішою причиною відмови від побутових абонентів є відсутність рентабельності поставок газу. Ще з кінця 2020 року частина невеликих постачальників, які були засновані власниками місцевих облгазів, вирішили піти з ринку ", - говориться в матеріалі.

А в інших випадках причиною відмови є маніпуляції. Так, журналісти наводять приклад Одеської області, де з жовтня компанія ТОВ "Газ Технолоджи" припинила поставки газу населенню і 126 тис побутових клієнтів перейшли до ППН.

А у вересні припинило поставки ТОВ "Полтавагаз збут", яка забезпечувала газом 213 тис домогосподарств в Полтавській області.

"Офіційна причина переходу споживачів на ППН у всіх випадках -" невиконання вимог Кодексу газотранспортної системи ". Простими словами, компанії відмовилися від поставок газу побутовим клієнтам за фіксованими цінами ", - пишуть автори статті.

Також підкреслюється, що з запуском ринку газу для населення в серпні 2020 року тарифи ППН були менше, ніж ціна газу для населення більшості постачальників.

Але з початку цього року, коли ціни на газ в Європі почали зростати, тариф ППН значно відрізнявся від ціни постачальників, пише видання.

"Бути клієнтом ППН стало не вигідно. Втім, споживачі не поспішали укласти договір з новим постачальником через невеликого споживання газу влітку. Це призвело до величезної проблеми в жовтні. Тепер обсяги споживання значно зростуть. А ціна ППН відрізняється від ціни постачальника вже в два рази.

Втім, 600 тис абонентів швидко підписати договори з новими постачальниками не зможуть. Для частини з них, жителів сіл, підписання нового договору, через інтернет, банк, або поштовий оператор - буде великою проблемою.

Очевидно, більшості з цих споживачів в опалювальний сезон доведеться платити за газ в два рази вище тариф ППН ", - резюмують журналісти.

"ГК" Нафтогаз України "як ППН обслуговує домогосподарства в Донецькій, Херсонській і Полтавській областях, в місті Кременець Тернопільської області, в Мелітополі і Мелітопольському районі Запорізької області, Коростишеві та Коростишівському районі Житомирської області, місті Шепетівка Хмельницької області та Одеської області.

У загальному портфелі ППН 595 тис фізичних осіб і 270 юридичних осіб (ТКЕ). Станом на вересень 2021 року заборгованість населення в портфелі ППН становить 401 млн гривень ", - заявили в" Нафтогазі ".

 

 

 
Коментарі (0)