ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГ64% домогосподарств Хмельницької області користуються субсидіями

64% домогосподарств Хмельницької області користуються субсидіями

За рік у Хмельницькій області майже в півтора рази зросла кількість тих споживачів, які не можуть розрахуватися за газ без допомоги держави.

У той же час, держава несвоєчасно проводить бюджетні взаєморозрахунки по субсидіях – в результаті держборг перед ТОВ "Хмельницькгаз збут" виріс до 850 млн грн, передає БизнесЦензор з посиланням на прес-службу компанії.

Як наголошується в повідомленні, після значного підвищення цін на житлово-комунальні послуги, єдиним механізмом підтримки населення при оплаті послуг, є державна Програма житлових субсидій.

Так, на Хмельниччині кількість сімей, яким необхідне отримання субсидій на оплату за природний газ, значно збільшилася після різкого збільшення єдиної ціни на блакитне паливо з 1 травня 2016 року.

За даними компанії, у порівнянні з минулим роком, у 2017 році кількість субсидиантов зросла на 38%. Якщо в 2016 році субсидію на газ отримували 184 тис. подолян, то вже на початок 2017 року ця цифра склала 255 тис. І на сьогодні в Хмельницькій області понад 64% жителів отримують державну допомогу на послуги з газопостачання.

 

При цьому, незважаючи на те, що опалювальний період вже триває майже 5 місяців, кількість субсидиантов не зменшується, а навпаки, щомісяця зростає в середньому на 3%.

У той же час, із-за стрімкого зростання вартості природного газу, зросли і витрати на субсидії з держбюджету. У свою чергу, накопичилися багатомільйонні борги за потребленнный газ перед постачальником газу на Хмельниччині – ТОВ "Хмельницькгаз збут". Так, заборгованість державного бюджету перед ТОВ "Хмельницькгаз збут" станом на 1 березня становить близько 850 млн грн.

"Через підвищення тарифів на природний газ постійно зростають як борги населення, так і заборгованість державного бюджету за невідшкодовані пільги і субсидії перед газопостачальною компанією. Така ситуація не дає нам можливості провести в повному обсязі розрахунки за поставлений газ з постачальником НАК "Нафтогаз України". З-за цього постачальник нараховує нам штрафні санкції, для погашення яких ми не маємо необхідних джерел покриття", – прокоментувала директор ТОВ "Хмельницькгаз збут" Олександра Панькевич.

Як нагадують в компанії, постановою від 27 квітня 2016 року №317 уряд змінив соціальні нормативи на користування послугами газопостачання, які застосовуються при призначенні пільг та субсидій (з 7 до 5,5 куб. м на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць). Також збільшено коригуючі коефіцієнти для індивідуального опалення природним газом для споживачів, що проживають у багатоповерхових будинках (на 5 і вище поверхах).

Таким чином, держава компенсує громадянам вартість газу тільки в межах новоприйнятих субсидованих норм, решту спожитого газу споживачі повинні сплатити самі по повній вартості.

У той же час, якщо середній обсяг природного газу, на який надається субсидія по одному господарству в області у 2015/2016 році становив 340 куб. м., то в 2016/2017 році він становить 212 куб. м.

Як наслідок, заборгованість субсидиантов в 2017 році, в порівнянні до 2016 року збільшилася в 5 разів: з 23 тис. грн. до 115 тис. грн, констатують у компанії.

 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
28 Березня 2017 p. 21:17
Тепер собеси не надсилають споживачам документ про призначення субсидії , як це було раніше. Тобто, жоден "одержувач" субсидії не може документально підтвердити своє право на цю субсидію. "Київгаз" і "Київводоканал" цим скористалися і поприписували побутовим споживачам штучні борги. Тепер тим бідним споживачам зовсім не просто довести, що вони платили з урахуванням віртуальної субсидії, а значить, менше, і це було законно.
Коля Пухов
28 Березня 2017 p. 21:19
Мені "Київводоканал" приписав штучний борг у травні 2016 року при запровадженні нової форми платіжки, а "Київгаз" - ще раніше, також при зміні форми платіжки. Тепер я повинен у свій власний робочий час і за власний рахунок збирати довідки про субсидії, які мені надавались у 2014-2016 роках, і у свій робочий час і знову за власний рахунок везти ті довідки у відділення "Київводоканалу" та "Київгазу". Тобто, без ніякої своєї вини і по незалежним від мене причинам я повинен витрачати власний час, гроші і нерви....